Δεν αιφνιδίασαν τις αγορές οι κεντρικές τράπεζες

Δεν αιφνιδίασαν τις αγορές οι κεντρικές τράπεζες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που διανύσαμε ήταν γεμάτη από συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών σε ανεπτυγμένες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αγγλία, Ελβετία) και αναπτυσσόμενες οικονομίες (Τουρκία, Τσεχία) με αναμενόμενες και μη αποφάσεις αναφορικά με το ύψος των βασικών επιτοκίων παρέμβασης. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια. Η πρώτη διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ 5,25% και 5,50%, και η δεύτερη διατήρησε το βασικό επιτόκιό της στο 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αγορών και παρέχοντας στις τελευταίες με φειδώ και επιφυλακτικότητα, όπως συνηθίζεται, πληροφόρηση για τις επόμενες κινήσεις τους που, εν πολλοίς, θα καθοριστούν από την αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων. Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική καθώς το νέο εύρος επιτοκίων μεταξύ 0% και 0,1% από το -0,1% αδιάκοπα από το 2016 σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων έπειτα από 8 έτη.

Οι συνεδριάσεις σε Ελβετία και Τουρκία, από την άλλη πλευρά, επεφύλαξαν εκπλήξεις. Η ελβετική κεντρική τράπεζα αιφνιδίασε τις αγορές με τη μείωση του επιτοκίου στο 1,50% ύστερα από διετή συσφιγκτική νομισματική πολιτική σωρευτικής αύξησης 250 μ.β. που έφερε το επιτόκιο αναφοράς στο 1,75% από τα επί σειράν ετών αρνητικά επίπεδα που χρονολογούνται πίσω στο 2014. Στον αντίποδα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε τις αγορές προς την αντίθετη κατεύθυνση, προχωρώντας σε αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες με το επιτόκιο αναφοράς να ανέρχεται στο 50%, ενώ την επόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει μια ακόμη εξέλιξη που εκτείνεται μεταξύ ναυτιλίας, παγκόσμιου εμπορίου και γεωπολιτικών ισορροπιών. Ο λόγος για τη φερόμενη συμφωνία μεταξύ των ανταρτών Χούθι, της Κίνας και της Ρωσίας που επιτρέπει στα πλοία των δύο τελευταίων να διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα χωρίς να δέχονται επιθέσεις, όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Bloomberg. Στην παρούσα φάση, η είδηση αυτή από μόνη της δεν επιδέχεται ιδιαίτερη ανάλυση και αξιολόγηση. Σε ενδεχόμενη περίπτωση, ωστόσο, που η προστασία για τον στόλο των δύο χωρών φέρει ως μελλοντικό αντάλλαγμα μια θετικά διακείμενη στάση ή/και υποστήριξη των Χούθι από τη Ρωσία και την Κίνα σε διεθνείς θεσμούς, όπως π.χ. το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθίσταται σαφές ότι το εν λόγω πρόβλημα περιπλέκεται με την αποκατάσταση των δρομολογίων πλοίων περί την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ επέκταση του διεθνούς εμπορίου να απομακρύνεται χρονικά.

*Eurobank Research

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή