Διευρύνονται οι ανισότητες στις ΗΠΑ

Διευρύνονται οι ανισότητες στις ΗΠΑ

Η διανομή μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών του S&P 500 άγγιξε νέο ρεκόρ το 2023

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ βγάζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ και φέρνουν αυτά τα χρήματα στις τσέπες των μετόχων τους, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα της οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam International. Ενας από τους λόγους που ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έχει εκτοξευθεί άνω του 10% είναι γιατί οι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερα μερίσματα. Η διανομή μερισμάτων στους μετόχους των εταιρειών του S&P 500 άγγιξε νέο ρεκόρ το 2023 και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group.

Συγκεκριμένα, οι 200 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καθαρά κέρδη που ανήλθαν σε 1,25 τρισ. δολ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 63% από το 2018. Περίπου το 90% ή 1,1 τρισ. δολ. από αυτά τα κέρδη αποδόθηκαν στους μετόχους μέσω της επαναγοράς μετοχών και της καταβολής μερισμάτων, σύμφωνα με την Oxfam International. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο 10 από τις 200 εταιρείες έχουν προβεί σε δημόσια δέσμευση για καταβολή μισθών που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση (living wage).

Αντιθέτως, οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων –που συχνά βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις μετοχές της εταιρείας– έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο στις εν λόγω εταιρείες από το 2018, σύμφωνα με την Oxfam. Για ορισμένες από αυτές τις εταιρείες η μέση αναλογία αμοιβών CEO προς εργαζομένους ξεπερνάει πλέον το 1.500 προς 1, όπως διαπιστώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση. Οσοι επικρίνουν τις επαναγορές ισχυρίζονται ότι επιτρέπουν σε υπερπλούσια στελέχη να χειραγωγούν τις αγορές, ενώ διοχετεύουν τα εταιρικά κέρδη στους εαυτούς τους αντί για τους εργαζομένους. Ο περιορισμός των επαναγορών μετοχών, υποστηρίζουν, θα απελευθέρωνε χρήματα για τις επιχειρήσεις, τα οποία θα οδηγούσαν σε επενδύσεις, ανάπτυξη και αύξηση μισθών.

Οι εταιρείες αντιτείνουν ότι χρησιμοποιούν τις επαναγορές μετοχών για την αποτελεσματική διανομή του πλεονάζοντος κεφαλαίου. Ο περιορισμός των επαναγορών, λένε οι υποστηρικτές, θα μπορούσε να μειώσει τη ρευστότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και να ρίξει τις τιμές των μετοχών. Τα στελέχη συνήθως χρησιμοποιούν τις επαναγορές για να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τις μετοχές και τα κέρδη ανά μετοχή.

Η Oxfam στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επίσης ενισχύσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και των φυλών στον εργασιακό χώρο, δίνοντας προτεραιότητα στις επαναγορές και την ενίσχυση των μερισμάτων έναντι της ευημερίας των εργαζομένων τους. «Εχουμε πλέον 8 δισεκατομμυριούχους που κατέχουν ό,τι κατέχει ο μισός πληθυσμός, και πιθανότατα θα δούμε έναν τρισεκατομμυριούχο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτά είναι απλά απίστευτα νούμερα, που δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Gilded Age (όπως αποκαλείται η περίοδος της διαφθοράς και των εισοδηματικών ανισοτήτων στα τέλη του 19ου αιώνα)», δήλωσε η Ιριτ Ταμίρ, ανώτερη διευθύντρια του τμήματος ιδιωτικού τομέα της Oxfam America. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο μαζί, διαθέτουν περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 50% του πληθυσμού της Γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή