Συνάντηση Μυτιληναίου, Μητσοτάκη στον Καναδά

Συνάντηση Μυτιληναίου, Μητσοτάκη στον Καναδά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση επί καναδικού εδάφους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που βρέθηκε το ίδιο διάστημα στον Καναδά για τη μεγάλη επένδυση της Aλμπέρτα (1,16 δισ. ευρώ). Στην κοινή συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και του Καναδά ευρύτερα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μια και ο κ. Μυτιληναίος τελεί και πρόεδρος της Eurometaux. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συναντήθηκε στον Καναδά και με τον Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής της Fairfax, που εδρεύει στο Τορόντο, ενώ χθες παρευρέθη στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Γουάτσα προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού και στο οποίο από καναδικής πλευράς συμμετείχαν 20 διακεκριμένα στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, όπως Guardian Capital Group, CIBC, Triple Group of Companies, IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Eldorado Gold, Scotiabank, Norton Rose και με «μενού» την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

Μικρότερες επιδοτήσεις, περισσότερα μόρια

Με περισσότερα μόρια θα πριμοδοτούνται τα επενδυτικά σχέδια που αιτούνται υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, εάν ζητούν χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης. Αυτή αποτελεί μία από τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για ποιον λόγο προωθείται η αλλαγή; Πέρα από τα δημοσιονομικά όρια, η αλλαγή αυτή μπορεί αφενός να έχει αποτέλεσμα να επωφεληθούν περισσότεροι από τα επενδυτικά σχέδια, αφετέρου να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους. Θεωρείται δε ότι η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση θα είναι πιο εύκολη.

Ρύθμιση – φρένο στον ενεργειακό τουρισμό

Τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και έως τις 24 Απριλίου από τη ΡΑΑΕΥ η τροποποίηση του κώδικα προμήθειας, που προβλέπει περιορισμούς στις μετακινήσεις στρατηγικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο. Φρένο μπαίνει σε καταναλωτές που έχουν αφήσει ανεξόφλητες οφειλές σε τρεις παρόχους. Δεν μπορούν να μετακινηθούν από τον τρίτο στον τέταρτο πάροχο εάν δεν εξοφλήσουν ή δεν διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τον υφιστάμενο (τρίτο κατά σειρά) προμηθευτή. 

Ο κίνδυνος των DTC για τα μερίσματα

Τα πολύ υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ρυθμιστική αρχή (SSM) θα επιτρέψει μεγάλες αυξήσεις διανομής κεφαλαίου, δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν λίγα «βασικά» (core) ίδια κεφάλαια, επισημαίνει η Bank of America. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες πληρωμής μερισμάτων των τραπεζών, τονίζει χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρει, οι κεφαλαιακοί δείκτες CET1 των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά οι DTC εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 58% του CET1 και το 9% του προσαρμοσμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού των τραπεζών (RWA).

Viva Wallet: δεν πέρασε η αύξηση κεφαλαίου

Χωρίς την έγκριση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική συνέλευση της Viva Wallet που είχε συγκληθεί για την περασμένη Παρασκευή 22 Μαρτίου. Η πρόταση προς τη Γ.Σ. ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας με έγκριση από τους δύο μετόχους ΑΜΚ ύψους 400 εκατ. ευρώ με βάση αποτίμηση 3 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης ήταν επίσης η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, «όπως τροποποιήθηκε μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την JPM», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση, θέμα που επίσης δεν εγκρίθηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Εν αναμονή, πάντως, των ανακοινώσεων της Viva Wallet, εγκρίθηκε ο διορισμός ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους που υπέδειξε η JPM στα Δ.Σ. των Viva Wallets, Viva Payments και VivaBank. Τα υπόλοιπα στα βρετανικά δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή