Τουρισμός: Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα στις αρχές του 2024

Τουρισμός: Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα στις αρχές του 2024

Μεγάλη αύξηση επισκεπτών από ΗΠΑ, Γαλλία και Τουρκία. Διευρύνονται τα μερίδια των βραχυχρόνιων μισθώσεων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, αλλά και των χρημάτων που δαπάνησαν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα, σημειώθηκε τον Ιανουάριο, έναν συνήθως αδιάφορο μήνα για τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η αύξηση των εισπράξεων ήταν 27% και των επισκεπτών 16%, πολύ ψηλότερα δηλαδή από την ήδη ισχυρή τάση του 2023 αλλά και των θετικών προβλέψεων για το 2024 (+10% στις αφίξεις), προκαλώντας εντύπωση ακόμα και στους πιο αισιόδοξους. Ειδικότερα, μια προσεκτικότερη ματιά στα δεδομένα αποκαλύπτει σημαντική άνοδο στους ξένους που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, μεγάλη αύξηση των οδικών αυξήσεων ειδικά από την Τουρκία και εκρηκτική αύξηση + 260% στους Αμερικανούς ταξιδιώτες. 

Καθώς δε τα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Αθήνα με τα οποία συνομίλησε η Καθημερινή αναφέρουν πως δεν έχουν τέτοια αύξηση των πληροτήτων τους που να ανταποκρίνεται σ’ αυτή την άνοδο του τουρισμού, αντιθέτως βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με τα περσινά, καθίσταται σαφές πως το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των επισκεπτών πρέπει να απορροφήθηκε από καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τουρισμό από κοντά, το δυναμικό ξεκίνημα του 2024 αποδίδεται στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές ευχάριστες εμπειρίες υψηλοτάτου επιπέδου στους επισκέπτες της και ότι αποτελεί ευθέως ανταγωνιστικό προορισμό μεγάλων ιστορικά χωρών στον τουρισμό όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δρα Αρη Ικκο, ο βαθμός ικανοποίησης των επισκεπτών της Ελλάδας είναι πλέον από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και ορισμένοι προορισμοί της χώρας όπως η Αθήνα δεν υστερούν παρά οριακά και μόνον σε θέματα όπως η καθαριότητα και οι κοινόχρηστες υποδομές δηλαδή η κατάσταση σε πλατείες, δρόμους κ.λπ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Λάμψα, η οποία ελέγχει τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital στο κέντρο της Αθήνας, Τάσος Χωμενίδης, εξηγεί πως με βάση τις επιτευχθείσες πληρότητες κατά το πρώτο δίμηνο του έτους αλλά και την εκτίμηση για την υπόλοιπη χρονιά δεν διαφαίνεται μία τόσο μεγάλη αύξηση όσο αυτή που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ρέτσος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος στα ξενοδοχεία Electra, μεταξύ των οποίων και το ομώνυμο εμβληματικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνει στην «Κ» πως πράγματι στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν καταγράφεται στις αρχές του 2024 δυναμική ανάλογη με αυτή των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος. Καταγράφεται ωστόσο σημαντική δυναμική στη Θεσσαλονίκη που τείνει όπως και η πρωτεύουσα να γίνει αυτοτελής προορισμός και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση με σημαντική άνοδο της ζήτησης κατά τους πρώτους μήνες του 2024 . O όμιλός του εξάλλου ξεκίνησε πρόσφατα μεγάλη επένδυση για την ανέγερση μίας νέας δεύτερης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στη συμπρωτεύουσα. Οσον αφορά στην αύξηση των επισκέψεων από την Τουρκία, σύμφωνα με τον δρα Aρη Iκκο, τα δεδομένα που διαθέτει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ δείχνουν πως πράγματι από την αρχή του έτους οι οδικές αφίξεις από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες και σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από τη μέση αύξηση των οδικών αφίξεων στην Ελλάδα που τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 24%. Ως αιτία των επισκέψεων από την Τουρκία αναφέρεται από την αγορά η ευρύτερη κινητικότητα στην Τουρκία για ταξίδια στην Ελλάδα μετά και την κοινή διακήρυξη των υπουργών Τουρισμού των δύο χωρών για συνεργασία, η οποία μάλιστα δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες να επισκέπτονται πρακτικά χωρίς βίζα για ταξίδια επτά ημερών 10 συνολικά ελληνικά νησιά. Η προοπτική αυτή έχει ήδη τονώσει τη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές της αγοράς εξηγώντας τις αυξημένες οδικές αφίξεις στην ηπειρωτική χώρα. 

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με την ΤτΕ, διαμορφώθηκε σε 737,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 και μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 24,8%. Η κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8,6%, από τη Γαλλία κατά 35,4%. Από, δε, το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 39,2% παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις από τους Βρετανούς αυξήθηκαν κατά 8,1% παραπέμποντας σε επισκέπτες με υψηλότερο εισοδηματικό προφίλ. Οι επισκέπτες από ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 260,2%. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν συνολικά κατά 27,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα στα 278,3 εκατ. ευρώ, με αυτές από τη Γερμανία κατά 34,7% και από τη Γαλλία κατά 83%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή