Νέες εξαγορές στον κλάδο τροφίμων και ποτών ετοιμάζει το fund SMERC

Νέες εξαγορές στον κλάδο τροφίμων και ποτών ετοιμάζει το fund SMERC

Στόχος του fund είναι η συγχώνευση των εταιρειών τροφίμων και ποτών στις οποίες έχει επενδύσει

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγχώνευση των εταιρειών τροφίμων και ποτών στις οποίες έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια το ταμείο SMERemediumCap (SMERC) για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου βρίσκεται στα σχέδια του επικεφαλής του fund, Νίκου Καραμούζη. Μάλιστα, στις τέσσερις εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών στις οποίες έχει επενδύσει το SMERC αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να προστεθούν και άλλες, μέσω εξαγορών, με τις σχετικές συμφωνίες να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Χθες, εξάλλου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία χρηματοδότησης της Water Invest, στην οποία περνάει ουσιαστικά ο έλεγχος της εταιρείας εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», εξαγορά στην οποία συμμετέχουν το SMERC και το fund EOS Capital Partners, με επικεφαλής τον επίσης πρώην τραπεζίτη Απόστολο Ταμβακάκη και τον γνωστό επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

«Θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις, θα προσθέτουμε εταιρείες σε κατηγορίες-πυλώνες στις οποίες έχουμε ήδη δραστηριότητα», τόνισε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικού γεύματος ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συγχώνευσης-ενοποίησης των εταιρειών ίδιων κλάδων, όπως στα τρόφιμα και ποτά, κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται ήδη στις εταιρείες διαχείρισης κτιρίων-εγκαταστάσεων στις οποίες έχει επενδύσει το SMERC και συνιστούν τον όμιλο Cordia. Ο ίδιος άλλωστε νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη δημιουργίας μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νόμος που προωθεί η κυβέρνηση τώρα σχετικά με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα περιλαμβάνει πιο ρηξικέλευθες ρυθμίσεις. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι ο ισχύων νόμος είχε μηδενικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 μέχρι σήμερα το SMERC έχει επενδύσει, μέσω απόκτησης πλειοψηφικών πακέτων μετοχών, στην εξαγωγική εταιρεία φρούτων KROP, στη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, στην εταιρεία παραγωγής οσπρίων «Αροσις» και τελευταία στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.». Χθες, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) το νέο τροποποιημένο καταστατικό της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 12,38 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το σύνολο της αρχικής επένδυσης των Θεοδωρόπουλου – Ταμβακάκη – Καραμούζη στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού. Στην εταιρεία «Σ. Μεντεκίδης», γνωστή κυρίως από τα σήματα νερού «Σέλι» και «Διός», θα παραμείνει με ένα μικρό ποσοστό και ο μέχρι πρόσφατα βασικός μέτοχος της εταιρείας, Δημήτρης Μεντεκίδης.

Σε ό,τι αφορά την Cordia, ο βασικός στόχος είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών της στα 150 εκατ. τα επόμενα χρόνια, από 107 εκατ. ευρώ το 2023. Οπως εξήγησε ο κ. Καραμούζης, ο όμιλος πλέον μετά και από αλλεπάλληλες εξαγορές θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών. Ο όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 και βασικοί μέτοχοι είναι το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap και το family office της Μαριάννας Λάτση. Στην Cordia περιλαμβάνονται πλέον και η ESA Security Solutions, εταιρεία στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, η SKYMAR που προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης κτιριακών εγκαταστάσεων, υποστήριξης catering και HRM, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο όμιλος απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας καθαρισμού κτιρίων Imagin. Το πελατολόγιο περιλαμβάνει ήδη μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το Ελληνικό, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η HELLENiQ ENERGY κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή