Ανάπτυξη 3,4% για την αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο 2023

Ανάπτυξη 3,4% για την αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο 2023

Για το σύνολο του 2023 το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 2,5%, από 1,9% το 2022

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης της αμερικανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, που σημαίνει πως η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από το 3,3% της πρώτης εκτίμησης, όπως και από το 3,2% που είχε αναφερθεί στη δεύτερη εκτίμηση.

Για το σύνολο του 2023 η αμερικανική οικονομία –η μεγαλύτερη στον κόσμο– αναπτύχθηκε κατά 2,5%, από 1,9% το 2022. Κατά το τρέχον τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου η οικονομία πιστεύεται ότι θα αναπτυχθεί με βραδύτερο, αλλά και πάλι ικανοποιητικό ετήσιο ρυθμό 2,1%, σύμφωνα με ένα μοντέλο πρόβλεψης που εξέδωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα της Ατλάντας. Η σημερινή έκθεση για το ΑΕΠ καταδεικνύει επίσης αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Η μέτρηση που προτιμάει για τον υπολογισμό του πληθωρισμού η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, γνωστή ως δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,8% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 2,6% του τρίτου τριμήνου και αποτέλεσε τη μικρότερη αύξηση από το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε ύφεση και έστειλε τις τιμές σε πτώση.

Αφαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού ανήλθε στο 2% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Η ανθεκτικότητα της οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα οδηγούσαν σε κύματα απολύσεων και πιθανώς σε ύφεση. Από τον Μάρτιο του 2022 η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της 11 φορές, σε υψηλό 23 ετών, καθιστώντας τον δανεισμό πολύ πιο ακριβό για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται και οι εργοδότες συνέχισαν τις προσλήψεις. Ο μέσος όρος νέων θέσεων εργασίας έφτασε τις 251.000 τον μήνα στη διάρκεια του περασμένου έτους και τις 265.000 τον μήνα από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Αφού κορυφώθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, έπεσε στο 3,2%, αν και παραμένει πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Ο συνδυασμός της εύρωστης ανάπτυξης και της χαλάρωσης του πληθωρισμού έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι η Fed μπορεί να καταφέρει να επιτύχει μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, τιθασεύοντας πλήρως τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε ελαφρώς στις 210.000 και συνέχισε να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προσθέτει, έτσι, ένα περαιτέρω θετικό στοιχείο στην αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν οριακά κατά 2.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, στις 210.000 αιτήσεις, περίπου όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών για 212.000. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις κυμαίνονται σταθερά από 200.000 έως 213.000 από τον Φεβρουάριο, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες διατηρούν πλέον το δυναμικό τους μετά το κύμα απολύσεων σε εταιρείες-κολοσσούς στην αρχή του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή