Amazon: Επένδυση 2,75 δισ. στην Anthropic

Amazon: Επένδυση 2,75 δισ. στην Anthropic

Η startup Anthropic θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φουντώνει η μάχη των «γιγάντων» της τεχνολογίας για την πρωτοκαθεδρία στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της, η Amazon προχώρησε στη μεγαλύτερη εξωτερική επένδυση στις τρεις δεκαετίες ιστορίας της. Ανακοίνωσε ότι επενδύει 2,75 δισ. δολ. επιπλέον στη startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, μια σημαντική συμφωνία από έναν τεχνολογικό κολοσσό που θέλει να ανταγωνιστεί ονόματα όπως η Microsoft και η Google στην ξέφρενη κούρσα της ΑΙ.

Αmazon και Anthropic είχαν ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας τους τον Σεπτέμβριο του 2023, με την Amazon να προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις ύψους 4 δισ. δολ. στη νεοφυή εταιρεία με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, έχοντας πραγματοποιήσει μια αρχική επένδυση ύψους 1,25 δισ. δολ. Η Amazon θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο της startup και δεν θα έχει θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ σημειώνεται πως με βάση τα τρέχοντα στοιχεία η αποτίμηση της Anthropic προσεγγίζει τα 18,4 δισ. δολ. Θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο, καθώς ήδη το chatbot Claude με την υπογραφή της ανταγωνίζεται ευθέως το πολυσυζητημένο ChatGPT που ανέπτυξε η OpenAI. Η Alphabet της Google συμφώνησε τον περασμένο Οκτώβριο να επενδύσει επίσης έως και 2 δισ. δολ. στην Anthropic.

Εταιρείες τεχνολογίας και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύουν μαζικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις ΑΙ μετά την επιτυχία της Open AI, στην οποία η Microsoft συμφώνησε να επενδύσει 13 δισ. δολ. Περισσότερα από 29 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία PitchBook. Οι επενδύσεις μπορεί επίσης να είναι αρκετά προσοδοφόρες για τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες αναγκάζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις ΑΙ να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους που χρειάζονται για την εκτέλεση των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Anthropic δεσμεύθηκε να δαπανήσει 4 δισ. δολ. στην πλατφόρμα cloud της Amazon τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μήνες πριν από την επένδυση της Google είχε συμφωνήσει να δαπανήσει περισσότερα από 3 δισ. δολ. στο Google Cloud. Η OpenAI ξοδεύει δισ. στο cloud της Microsoft.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι διερευνά επενδύσεις και συνεργασίες ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και πώς επηρεάζουν το ανταγωνιστικό τοπίο για συστήματα AI, τα οποία εκτελούν εργασίες όπως συνομιλίες, δημιουργία φωτογραφιών και σύνταξη υπολογιστικού κώδικα.

Η Anthropic, η οποία ιδρύθηκε το 2021, προσφέρει έναν βοηθό AI που ονομάζεται Claude και ανταγωνίζεται το ChatGPT του OpenAI. Στο τιμόνι της βρίσκονται τα αδέλφια Ντάριο και Ντανιέλα Αμοντέι, τα οποία εργάστηκαν στο παρελθόν στον κολοσσό OpenAI.

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει η πιο μετασχηματιστική τεχνολογία της εποχής μας», υπογράμμισε ο δρ Σουάμι Σιβασουμπραμανιάν, αντιπρόεδρος στην επιχείρηση υπολογιστών cloud της Amazon. «Πιστεύουμε ότι η στρατηγική συνεργασία μας με την Anthropic θα βελτιώσει περαιτέρω τις εμπειρίες των πελατών μας», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή