Οι διασυνδέσεις των νησιών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαγωνισμό για τα καλωδιακά έργα των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών ΒΑ Αιγαίου προχωράει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να καταφέρει να δεσμεύσει έγκαιρα πλωτά μέσα και γραμμές παραγωγής καλωδίων, καθώς η ζήτηση διεθνώς είναι μεγάλη λόγω των πολλών υποθαλάσσιων διασυνδέσεων. Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας-πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει τη διασφάλιση χαμηλότερων τιμών αλλά και εξοικονόμησης χρόνου και πόρων μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, εν αντιθέσει με τη διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών. Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά την ανάδειξη αναδόχων για το έργο «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων στο πλαίσιο έργων διασύνδεσης νήσων με το ΕΣΜΗΕ», οκταετούς διάρκειας, με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά. Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής και στη δεύτερη αυτοί που θα προκριθούν θα υποβάλουν προσφορές. Στόχος είναι η επιλογή αναδόχου-αναδόχων εντός του έτους.

«Τρέχει» η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος

Τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της υπογειοποίησης μέρους της Λ. Ποσειδώνος, που εντάσσεται στο πλαίσιο των έργων υποδομής τα οποία συνδέονται με την ανάπλαση του Ελληνικού. Το έργο χρηματοδοτείται από την ίδια τη Lamda Development, υλοποιείται από την Αβαξ και θα παραδοθεί προς χρήση το αργότερο έως το τέλος του 2025, ώστε να έχουν γίνει και οι απαιτούμενες δοκιμές καλής λειτουργίας. Το μήκος της υπογειοποίησης είναι 1,5 χιλιόμετρο και εκτείνεται από την παραλία Αλίμου μέχρι το ύψος της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Επιστρέφει στην Alpha Bank ο Νίκος Σαλακάς

Eπιστρέφει στην Alpha Bank ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, στην οποία ήταν μέλος από το 2019 έως το 2022, ο Νίκος Σαλακάς, αναλαμβάνοντας παράλληλα επικεφαλής του επιχειρηματικού κέντρου και γενικός σύμβουλος, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη. Οπως ανακοινώθηκε από την Alpha Bank, ο Νίκος Σαλακάς αναλαμβάνει τους τομείς της στρατηγικής, της εταιρικής διακυβέρνησης και βιωσιμότητας, της επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων, των νομικών υπηρεσιών, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα «τρύπια» δίχτυα των ιχθυοκαλλιεργειών

Λειτουργία μονάδων και συσκευαστηρίων χωρίς άδεια, ελλιπή απογραφικά δελτία, ελληνοποιήσεις ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και απουσία –εδώ και χρόνια– των περισσότερων ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας). Πρόκειται για τις μεγάλες πληγές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Και δεν το λέμε εμείς –αν και η «Κ» έχει αναδείξει επανειλημμένως όλα τα παραπάνω θέματα– αλλά η ίδια η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή τη διενέργεια της 20ής γενικής συνέλευσής της. Τα παραπάνω θέματα θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα επιλυθούν κιόλας.

Επιδόματα με ενιαία κριτήρια

Την ενοποίηση των κριτηρίων απονομής επιδομάτων επεξεργάζεται ομάδα εργασίας, όπως αποκάλυψε χθες ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας του οργανισμού, που δίνει ετησίως περί τα 3,6 δισ. ευρώ σε 3.000.000 δικαιούχους και ωφελουμένους. Σύμφωνα με τον κ. Γλούμη – Ατσαλάκη, η ομάδα εργασίας εξετάζει επίσης την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και τη βελτιστοποίηση της στόχευσης των επιδομάτων. Κάτι που περνάει μέσα και από τον ψηφιακό και λειτουργικό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ. Να σημειωθεί ότι, με πρόσφατο νόμο, ορίστηκε η πληρωμή επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα, και αναμένεται η εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του έτους. Κι όπως δήλωσε στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, τα επιδόματα που προέρχονται από το υστέρημα των φορολογούμενων, θα κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή