Τουρκία: Η οικονομία στο επίκεντρο των εκλογών

Τουρκία: Η οικονομία στο επίκεντρο των εκλογών

Η ακρίβεια συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει κάποτε ότι όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, οικονομικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Τουρκίας, «κερδίζει ολόκληρη τη χώρα». Εάν ισχύει αυτό, το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών που διεξάγονται αύριο (31/3) στην Τουρκία –με περιζήτητο «τρόπαιο» τη μητρόπολη των 16 εκατ. κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ– είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι τοπικές εκλογές θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν το μέλλον της χώρας και την κατεύθυνση της οικονομίας της, καθώς μια νίκη του νυν δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα του έδινε ώθηση για την τουρκική προεδρία το 2028. Απέναντί του, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν «κατεβάζει» έναν ελάχιστα χαρισματικό πολιτικό, τον 47χρονο μηχανικό και βουλευτή Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο ίδιος, ο Ερντογάν επιστράτευσε για ακόμη μία φορά το χαρτί της οικονομίας στις προεκλογικές ομιλίες του, υποσχόμενος να προωθήσει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, διπλασιάζοντας το οικονομικό μέγεθός της μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ενώ ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε τις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές της Τουρκίας, θα διασφαλίσουμε παράλληλα ότι κάθε πολίτης της χώρας θα λάβει το μερίδιο που του αξίζει», είπε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη βόρεια επαρχία Τοκάτ (Eυδοκιάδα). Η οικονομία της Τουρκίας, τόνισε ο Τούρκος ηγέτης, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 21 χρόνια υπό την ηγεσία του AKP, αναγνώρισε ωστόσο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών όπως οι συνταξιούχοι, για τους οποίους όπως είπε θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα. «Τα προβλήματα που βιώνουμε ως χώρα δεν μπορούν να λυθούν με λόγια, όπως κάνει η αντιπολίτευση. Εσείς ξέρετε καλύτερα πως οι αυξήσεις των μισθών, χωρίς να διασφαλιστεί η σταθερότητα των μισθών, θα εξανεμιστούν πριν φτάσουν στις τσέπες σας. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή απαιτώντας όχι μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά και συνολική επαναξιολόγηση της οικονομικής δομής, του τεχνολογικού τοπίου και της κοινωνικής ισότητας λόγω της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής Ερντογάν. Η οικονομία της αναπτύχθηκε σημαντικά το 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, με εκτιμώμενη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%, αυτή η ανάπτυξη όμως τροφοδοτήθηκε από ευκαιριακά μέτρα τόνωσης που εφαρμόστηκαν πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%, δηλαδή στα 578 δολάρια, τον Ιανουάριο του 2024 δεν κατάφερε να μειώσει τη φτώχεια.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49%, δηλαδή στα 578 δολάρια, από τον Ιανουάριο του 2024 δεν κατάφερε να μειώσει την εκτεταμένη φτώχεια, ειδικά σε αστικά κέντρα όπως η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτοντας βαθιά δομικά προβλήματα στο οικονομικό σύστημα της χώρας. Η Τουρκία «υποφέρει» μεταξύ άλλων από χαμηλή παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, χαμηλές επενδύσεις στην τεχνολογία και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ανάγκη αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού στη χώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της από 45% σε 50%. Παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι «είχε τελειώσει ο επίπονος κύκλος αύξησης των επιτοκίων που διήρκεσε οκτώ μήνες», επικαλέστηκε τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου που ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Στην ανακοίνωση της απόφασης, η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής αναφέρει ότι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, γεγονός που βελτίωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αλλά και ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε «ανθεκτική». «Η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές», ανέφερε η δήλωση.

Οι αναλυτές θα παρακολουθήσουν στενά το αποτέλεσμα των εκλογών για να ιχνηλατήσουν τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν. Στην έκθεσή του για τη χώρα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Freedom House τόνισε ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του έγιναν «όλο και πιο αυταρχικοί τα τελευταία χρόνια, εδραιώνοντας σημαντική εξουσία μέσω συνταγματικών αλλαγών και φυλακίζοντας αντιπάλους και επικριτές». «Μια εντεινόμενη οικονομική κρίση και οι επερχόμενες εκλογές… έδωσαν στην κυβέρνηση νέα κίνητρα για να καταστείλει τη διαφωνία και να περιορίσει τον δημόσιο λόγο», καταλήγει. Η τουρκική λίρα είναι πιο αδύναμη από ποτέ έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός παραμένει αξιοσημείωτα υψηλός (διαμορφώνεται στο 67,07%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και στο 121,98%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Inflation Research Group, ENAG).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή