Νέα προθεσμία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Νέα προθεσμία για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή μέχρι την 1η Ιουλίου δίνει με απόφασή της η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου στην έναρξη επιβολής προστίμων από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όσες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σχετικές εισηγήσεις είχαν γίνει προς το υπουργείο Εργασίας από διάφορους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κλάδων, όμως η βασική αιτία της παράτασης είναι ότι ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ», ενώ χρόνος απαιτείται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και για τις αλλαγές που επιφέρει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός του καλοκαιριού πάντως, βάσει του προγραμματισμού, η ψηφιακή κάρτα έστω και σε πιλοτικό επίπεδο, χωρίς την επιβολή προστίμων, θα πρέπει να επεκταθεί σε δύο «δύσκολους» κλάδους, στον τουρισμό και στην εστίαση, όπου παρατηρούνται και αυξημένες παραβάσεις σε σχέση με τις υπερβάσεις των δηλωμένων ωραρίων εργασίας.

Οι έλεγχοι στις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να ενταθούν

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να στελεχωθεί επαρκώς και να αναβαθμισθεί τεχνολογικά. Οι έλεγχοι στις δημόσιες συμβάσεις πρέπει να ενταθούν και θα πρέπει να συνεχίζεται ο έλεγχος μετά την υπογραφή τους». Τάδε έφη ο επικεφαλής του fund SMERC κ. Νίκος Καραμούζης στο πλαίσιο δημοσιογραφικού γεύματος. Πέρα από την άποψη που έχει για τη συνολική λειτουργία της αγοράς, οι παραπάνω επισημάνσεις σχετίζονται και με το γεγονός ότι ο όμιλος Cordia που δραστηριοποιείται στη διαχείριση εγκαταστάσεων ετοιμάζεται να διεκδικήσει δουλειές και στο Δημόσιο.

Στερεύει ο χρόνος για τη Folli Follie

Χαμηλές παραμένουν οι προοπτικές για την άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie. Οι δικηγόροι της εταιρείας αιτήθηκαν, προ ημερών, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την άρση της δέσμευσης ακινήτων 28 εκατ. ευρώ και μετρητών 3 εκατ. ευρώ. Οι δικαστές όμως απέρριψαν το αίτημα, θεωρώντας ότι αρμόδιο για να λάβει την απόφαση αυτή είναι το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου όπου και βρίσκεται η υπόθεση. Η αποδέσμευση των assets θα έδινε πολύτιμη ρευστότητα στην εταιρεία.

«Βαρίδι» οι αμυντικές δαπάνες, λέει η Moody’s

Οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς, προειδοποιεί η Moody’s, καθώς θα περιπλέξουν τις προσπάθειες μείωσης του χρέους και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το πιστωτικό προφίλ των χωρών, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές συγκρούσεις. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ισπανία και η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, έχοντας τα μεγαλύτερα κενά στις αμυντικές δαπάνες (σε σχέση με τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ) και τα χαμηλότερα επίπεδα λαϊκής υποστήριξης για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Σε περίπτωση που οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιταλίας φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ, το χρέος της θα ανέλθει στο 147% του ΑΕΠ το 2030, σε σχέση με το προβλεπόμενο 144%, εκτιμά ο οίκος.  

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για ελβετικές τράπεζες

Η Ελβετία χρειάζεται «ισχυρές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα», στον απόηχο της κρατικής εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, δήλωσε το ΔΝΤ, ο τελευταίος διεθνής οργανισμός που εκφράζει ανησυχίες για την «ιστορική» αυτή συγχώνευση και τις συνέπειές της. «Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS σταθεροποίησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά η εμπειρία και οι προοπτικές απαιτούν επίσης ισχυρές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε το Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης της ελβετικής οικονομίας. Οι ανησυχίες του ΔΝΤ για τη διευρυμένη UBS –η οποία έχει μέγεθος ισολογισμού πάνω από 1,6 τρισ. δολ., σχεδόν διπλάσιο από την ελβετική οικονομία– ακολουθούν παρόμοια προειδοποίηση από τον ΟΟΣΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα διδάγματα από την υπόθεση της Credit Suisse θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρύθμισης και της εποπτείας στην Ελβετία, ανέφερε το ΔΝΤ.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή