Σε άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα η ελληνική μεταποίηση

Σε άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα η ελληνική μεταποίηση

Αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης στον κλάδο καταγράφεται τον Μάρτιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτίωση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση τον Μάρτιο κατέγραψε η S&P Global, εξέλιξη ενθαρρυντική, καθώς έρχεται σε μια περίοδο δυσάρεστων ειδήσεων για τη βιομηχανία στην Ελλάδα, όπως αυτές για τα «λουκέτα» σε θυγατρικές πολυεθνικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο δείκτης PMI στην ελληνική μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 56,9 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 55,7 μονάδων τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα και ήταν αισθητά σε υψηλότερο επίπεδο από τη γενική τάση που επικρατεί.

Στην άνοδο της τιμής του δείκτη συνέβαλε η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι μεταποιητικές εταιρείες στην Ελλάδα. Η αύξηση των νέων πωλήσεων ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021, με την αύξηση να οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση τόσο από πελάτες του εσωτερικού όσο και από πελάτες του εξωτερικού.

Μάλιστα, η αύξηση των νέων παραγγελιών που προορίζονται για εξαγωγές επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Ως εκ τούτου οι βιομηχανίες αύξησαν τους όγκους παραγωγής, καθώς τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2021. Παράλληλα με τη συνεχιζόμενη και ισχυρή άνοδο των νέων εργασιών, οι εταιρείες συνέδεσαν την αύξηση της παραγωγής με επενδύσεις σε αποτελεσματικότερες παραγωγικές διαδικασίες.

Η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Η διαταραχή στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούσε να αποτελεί πρόβλημα για τους Ελληνες κατασκευαστές, καθώς οι χρόνοι παράδοσης των εισροών επιμηκύνθηκαν και πάλι σημαντικά τον Μάρτιο. Κατά συνέπεια οι τιμές των εισαγόμενων υλικών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό. Η συνολική επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι προμηθευτές αύξησαν το κόστος των πρώτων υλών και των μεταφορών. Οι τιμές χρέωσης των προϊόντων που παράγουν οι ελληνικές βιομηχανίες αυξήθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα τον Μάρτιο, καθώς ο ρυθμός αύξησης ήταν ιστορικά υψηλότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή