Η ανάπτυξη, οι έλεγχοι τιμών και ο κίνδυνος

Η ανάπτυξη, οι έλεγχοι τιμών και ο κίνδυνος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει, σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του. Αυτό, εξηγεί, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η οικονομία θα επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024. Διαφορετικά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμποδίσει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η επίδρασή του στην απασχόληση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα ενισχύσει την προσφορά εργασίας προς κλάδους με ελλείψεις εργαζομένων, όπως ο τουρισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γραφείου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος. Ως προς τις αυξήσεις τιμών τονίζει πως είναι απαραίτητο να ενταθούν οι παρεμβάσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και οι έλεγχοι για περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης αύξησης τιμών στα τρόφιμα και στις βασικές υπηρεσίες.

Ανακλήθηκε η άδεια της εταιρείας Wirecard

Η γερμανική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Wirecard, που κατέρρευσε το 2020, είχε παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Κηφισίας 196 στο Χαλάνδρι, μέσω της θυγατρικής της Wirecard NZ. Τέσσερα χρόνια, όμως, μετά την αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως, η ελληνική πολιτεία προχώρησε στην ανάκληση απόφασης του 2014 του υπουργείου Ανάπτυξης που έδινε το πράσινο φως για την εγκατάσταση γραφείου της εταιρείας fintech. Και αυτό σε συνέχεια αιτήματος από την ίδια την εταιρεία για ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας.     

Πρωτοβουλία Motor Oil κατά της υπογεννητικότητας

Σε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας προχώρησε η Motor Oil. Η εταιρεία θα προσφέρει σε κάθε οικογένεια των εργαζομένων της που αποκτά περισσότερα από δύο παιδιά 20.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Το ποσό θα δίνεται τμηματικά, με την καταβολή 5.000 ευρώ με τη γέννηση, 5.000 ευρώ μόλις συμπληρώσει τα πρώτα έξι έτη ζωής, 5.000 ευρώ αφού γίνει 12 ετών και 5.000 ευρώ με την ενηλικίωσή του.   

Μέτρα για επάρκεια ρεύματος στην Κρήτη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα έκτακτα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν προσφάτως με τη μορφή κατεπείγοντος για τη διασφάλιση της επάρκειας της Κρήτης το θέρος του 2024 και του 2025. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κρήτης θα πρέπει έως την 1η Ιουλίου να προστεθούν στο νησί επιπλέον 60 MW κατ’ ελάχιστον και μέχρι το τέλος του 2024 συνολικά 190 MW. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ μετά από σχετική έγκριση της ΡΑΑΕΥ δρομολογεί  μεταφορά της μονάδας της ΤΕΡΝΑ (ΗΡΩΝ 1) ισχύος 147 MW από τη Βοιωτία στην Κρήτη. To Δ.Σ. της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα αρχικά την εκμίσθωση της μονάδας για δύο έτη και εν συνεχεία την εξαγορά της. 

H Fitch ανεβάζει τον πήχυ στο 2,4%

Ανεβάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος η Fitch Solutions, τοποθετώντας τη στο 2,4%, από 1,6% που «έβλεπε» πριν. Οπως εκτιμά η εταιρεία αναλύσεων η οποία ανήκει στον όμιλο του οίκου Fitch, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την επιτάχυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και την αύξηση των επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση θα προσθέσει 1,4% στην ανάπτυξη το 2024, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύεται από την αύξηση των μισθών και την πτώση του πληθωρισμού, ενώ οι επενδύσεις θα ενισχυθούν κατά 4,6%. Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία φέτος η Fitch Solutions τοποθετεί το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, δεδομένης της άνισης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής και των συνεχιζόμενων διαταραχών στο εμπόριο μέσω Ερυθράς Θάλασσας. Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως τονίζει, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα, δεδομένης της σημασίας του λιμανιού του Πειραιά στη σύνδεση των αγορών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή