Χρηματοδότηση επενδύσεων στη μεταποίηση

Χρηματοδότηση επενδύσεων στη μεταποίηση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την υλοποίηση και ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού και βιομηχανικού κλάδου ανοίγει η υπογραφή της απόφασης από τον κ. Κώστα Σκρέκα για τη χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξυπνη μεταποίηση», πρόγραμμα που υπάγεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω του προγράμματος, το οποίο έχει προϋπολογισμό 73,22 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού εξοπλισμού τους με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής με την αξιοποίηση τεχνολογιών Industry 4.0, η αυτοματοποίηση και διασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού, ο σχεδιασμός και η παραγωγή έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, η εφαρμογή τεχνολογιών έξυπνης μεταποίησης (Smart Manufacturing) για τη βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους, της διασφάλισης ποιότητας και της διαχείρισης κινδύνων, η χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας και ερευνών αγοράς για την ανάπτυξη νέων, έξυπνων προϊόντων/υπηρεσιών, η διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας με στόχο την παραγωγή νέων έξυπνων προϊόντων/υπηρεσιών, η ανάπτυξη δοκιμών πρωτοτύπου και πιλοτικής εφαρμογής (first industrial deployment) κ.λπ.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο χρηματοδοτούνται δαπάνες υποδομών δικτύου υψηλής ταχύτητας 5G για μηχανολογικό εξοπλισμό, εξοπλισμό εργαστηρίου και εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και εξοπλισμό λογισμικού, άδειες λογισμικού, άδειες cloud, υπηρεσιών ασφάλειας IT, σχεδιασμού προϊόντων, πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κόστη πιστοποίησης, τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση νέων υποδομών πληροφορικής και λογισμικών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή