Lamda Development: Πρόσθετη ρευστότητα 105 εκατ.

Lamda Development: Πρόσθετη ρευστότητα 105 εκατ.

Πωλήσεις ακινήτων σε Βαλκάνια και Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα που ξεπερνούν τα 105 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια η Lamda Development από πωλήσεις ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, ιδίως κτιρίων γραφείων και περιουσιακών στοιχείων της στη βαλκανική αγορά. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή ώστε να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του έργου στο Ελληνικό. Η τελευταία σχετική κίνηση αφορά την πώληση μιας οικοπεδικής έκτασης επιφάνειας 469 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στο Βελιγράδι της Σερβίας. Από την πώληση αυτή η εισηγμένη συγκέντρωσε 15,2 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη πώληση, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα μεταβιβάστηκε το κτίριο γραφείων Cecil στην Κηφισιά, ένα ακίνητο το οποίο είχε αποτελέσει μια από τις πρώτες επενδύσεις της εταιρείας και του ομίλου Λάτση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Πρόκειται για ένα ακίνητο επιφάνειας 6.000 τ.μ. το οποίο ανακατασκευάστηκε από την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και επαναλειτούργησε ως κτίριο γραφείων το 2002 με κύριο μισθωτή την οικογένεια Λασκαρίδη, που το χρησιμοποιούσε για τη στέγαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της. Εντέλει ήταν και ο νέος ιδιοκτήτης του κτιρίου, σε μια συμφωνία ύψους 19,4 εκατ. ευρώ, από την οποία η Lamda εξασφάλισε λογιστικό κέρδος ύψους 4 εκατ. ευρώ. Η Lamda είχε προχωρήσει και σε άλλες πωλήσεις, κυρίως κτιρίων γραφείων, και τα προηγούμενα χρόνια. Τον Μάιο του 2021 μεταβιβάστηκε στην Prodea Investments το Ilida Business Center, σε μια συμφωνία αξίας 40 εκατ. ευρώ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της Lamda, καθώς ουσιαστικά μεταφέρθηκε το βάρος του ακινήτου στην Prodea. Το εν λόγω κτίριο είναι επιφάνειας 11.750 τ.μ. και βρίσκεται στην περιοχή του Αμαρουσίου, πίσω από τη Helexpo. Αντιστοίχως η Trastor είχε αποκτήσει το 2018 και το Kronos Business Center, άλλο ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, ενώ εκείνο το διάστημα η Lamda είχε πωλήσει κι ένα ακόμη οικόπεδο στο Βελιγράδι. Από τις δύο εκείνες κινήσεις είχαν εισπραχθεί περί τα 32,5 εκατ. ευρώ.

Επεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή ενός ακόμη πύργου, ύψους 150 μέτρων, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και πολυτελή διαμερίσματα.

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστή και η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την επενδυτική εταιρεία Brook Lane για τη σύσταση της εταιρείας Ellinikon Park Tower, που θα αποτελέσει το «όχημα» για την ανάπτυξη ενός ακόμη πύργου στο Ελληνικό. Πρόκειται για ένα ακίνητο μεικτής χρήσης με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης άνω των 500 εκατ. ευρώ. Ο πύργος θα εκτείνεται σε ύψος 150 μέτρων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο καθώς και πολυτελή διαμερίσματα με ξενοδοχειακές υπηρεσίες (branded residences). Η Brook Lane θα ελέγχει το 70% του ακινήτου και η Lamda το υπόλοιπο 30%. Για την κατασκευή του ακινήτου έχουν υποβληθεί προσφορές από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC, Αβαξ – Rizzani και Ακτωρ – MAN.

Ο συγκεκριμένος πύργος μεικτής χρήσης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, πλησίον του επαγγελματικού πόλου του ακινήτου, όπου θα φιλοξενούνται επίσης κτίρια γραφείων, το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall και το όμορο αυτού εμπορικό πάρκο της Trade Estates. Ετσι, θα δημιουργηθεί μια ακόμη σημαντική ζώνη χρήσεων στο τμήμα της έκτασης που βρίσκεται προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή