Βάζουν φωτοβολταϊκά για φράχτες κήπων

Βάζουν φωτοβολταϊκά για φράχτες κήπων

H παραγωγή υπερκαλύπτει τη ζήτηση και η Κίνα έχει κατακλύσει τις αγορές με πολύ φθηνά συστήματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια εμφανίζει ήδη σημάδια εκτροχιασμού και παρακμής τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παραγωγή των φωτοβολταϊκών που υπερβαίνει συντριπτικά τη ζήτηση. Με το πλεόνασμα της παραγωγής της η Κίνα έχει κατακλύσει τις αγορές της Δύσης με φωτοβολταϊκά τόσο φθηνά, ώστε το κύριο μέρος του κόστους τους να είναι εκείνο της εγκατάστασης στην οροφή των κατοικιών. Το αποτέλεσμα είναι να τα εγκαθιστούν εκατοντάδες νοικοκυριά στη Γερμανία και στην Ολλανδία, αλλά προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της εγκατάστασης τα τοποθετούν στους κήπους τους. Τα αφήνουν, έτσι, να λειτουργούν περισσότερο ως φράχτες του κήπου και όχι για την ενδεδειγμένη λειτουργία τους, δεδομένου ότι δεν είναι τοποθετημένα κάθετα προς τον ήλιο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, μέχρι το τέλος του έτους η προσφορά φωτοβολταϊκών παγκοσμίως θα έχει φτάσει στα 1.100 γιγαβάτ που σημαίνει ότι θα είναι τριπλάσια της ζήτησης όπως αναμένεται να διαμορφωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της BloombergNEF, στα τέλη του περασμένου μήνα ένα φωτοβολταϊκό κόστιζε 11 σεντς του δολαρίου ανά βατ, δηλαδή το 50% της τιμής που είχε την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η τιμή τους αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι βιομηχανίες έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο μείωσης των τιμών τους προκειμένου να απαλλαγούν από το πλεόνασμα της παραγωγής τους.

Ομως εκτός από το κόστος της εγκατάστασης στην οροφή κατοικιών και επιχειρήσεων υπάρχει ένας ακόμη ανασταλτικός παράγων. Ο χρόνος αναμονής για τη σύνδεση του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζει την υπομονή τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Οπως σχολιάζει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Financial Times, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πλήττουν τις περισσότερες χώρες και δεν έχουν ούτε γρήγορη ούτε εύκολη λύση. Ηδη η Longi Green Energy Technology, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες φωτοβολταϊκών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι απέλυσε χιλιάδες εργαζομένους των εργοστασίων της καθώς το πλεόνασμα παραγωγής έχει αρχίσει να πλήττει τις κινεζικές βιομηχανίες. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη στελέχη της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών προειδοποιούν ότι επίκεινται ανάλογα προβλήματα στον τομέα που ήδη τους τελευταίους μήνες πλήττεται από μαζικές απολύσεις, πτωχεύσεις και «λουκέτα» σε μονάδες παραγωγής.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφο εργασίας της Κομισιόν που πρόκειται να υπογράψουν στις 15 Απριλίου οι υπουργοί Ενέργειας και Βιομηχανίας και στο οποίο δεσμεύεται η Κομισιόν να «εξετάσει όλες τις ενδείξεις αθέμιτων πρακτικών» και να βελτιώσει την πρόσβαση των βιομηχανιών φωτοβολταϊκών στις επιδοτήσεις της Ε.Ε. Οπως επισημαίνουν πάντως οι FT, η δέσμευση της Κομισιόν δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τον κλάδο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής FuturaSun, που παράγει φωτοβολταϊκά στην Κίνα για να τα πουλήσει στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι κιβώτια φωτοβολταϊκών περιμένουν στα λιμάνια και στις αποθήκες μετά την απόφαση εργοστασίου να κλείσει, παρατείνοντας τη διακοπή των εργασιών για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή