Η ΕΚΤ παρακολουθεί, αλλά δεν ακολουθεί τη Fed

Η ΕΚΤ παρακολουθεί, αλλά δεν ακολουθεί τη Fed

Tην επόμενη εβδομάδα θα δείξει το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ επιμένει ότι δεν θα λάβει κάποια κατεύθυνση από τη Fed, ενόσω προετοιμάζεται για την πρώτη μείωση επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την προσεχή εβδομάδα θα θίξουν το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα υποχωρήσουν από την επιθετική νομισματική σύσφιγξη. Αυτό σημαίνει πως παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν τονίζουν ότι θα χαράξουν το δικό τους μονοπάτι. «Η ΕΚΤ μπορεί ανέτως να κινηθεί πριν από τη Fed», δήλωσε ο Πίετ Κρίστιανσεν, προϊστάμενος στρατηγικής αγορών της Danske Bank.

Η ΕΚΤ αντικρούει σθεναρά την ιδέα περί συμπόρευσης με τον Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρο της Fed. Δεν δεσμεύεται για το τι έπεται του πρώτου βήματός της, τονίζοντας ότι θα το αποφασίσουν τα οικονομικά δεδομένα.

Παράγοντες των αγορών στοιχηματίζουν σε πιθανόν τέσσερις περικοπές από την ΕΚΤ φέτος, ενώ διχάζονται ως προς το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, εφόσον ο Πάουελ επανέλαβε πως δεν βιάζεται. Παρήλθαν δύο χρόνια και πλέον από την έναρξη του κύκλου αύξησης του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, η οικονομία τους έχει αποδειχθεί ανθεκτικότατη, η εργοδοσία προσλαμβάνει ακόμη με δυναμικό ρυθμό και, εάν διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ, θα μπορούσε να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία μόλις τον χειμώνα κατ’ ελάχιστον απέφυγε την ύφεση.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς να ισχυριστούμε πως οι πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή καταγραφή», τόνισε ο Πάουελ μιλώντας στο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. «Δεν θεωρούμε σκόπιμο να περικόψουμε τα επιτόκια μέχρι να πεισθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%». Στην Ευρώπη παρατηρούνται ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, στο 2,4%, τείνοντας στον στόχο της ΕΚΤ.

Το Bloomberg Economics προβλέπει οι αυξήσεις των τιμών να επιβραδυνθούν κάτω από το 2% ήδη από τον Αύγουστο και κατά μέσον όρο μόλις στο 1,4% το 2025. Η ΕΚΤ μπορεί να αποκλίνει από τη Fed, όπως όταν μείωσε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2015 και ξανά τον Μάρτιο του 2016, όταν η Fed άρχισε τριετή περίοδο αυξήσεων.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μια επιθετικότερη χαλάρωση στην Ευρωζώνη θα διόγκωνε τις πληθωριστικές πιέσεις. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με το αντίστοιχο στις ΗΠΑ θα αποδυνάμωνε το ευρώ, δημιουργώντας πρόσθετο κίνδυνο μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών. Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πίτερ Πράετ, ωστόσο, προειδοποιεί ότι «ίσως οι προσδοκίες για περικοπές επιτοκίων να εξανεμιστούν, οπότε θα διαμορφωθούν πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Τελικά η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει την ανάγκη για πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή