Τέλος η χρησιμοποίηση των υπερεσόδων για παροχές το 2025

Τέλος η χρησιμοποίηση των υπερεσόδων για παροχές το 2025

Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα ισχύσουν από του χρόνου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος των παροχών που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, ξοδεύοντας τα φορολογικά υπερέσοδα του προϋπολογισμού, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας, στη Βουλή, τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ισχύσουν από το 2025.

«Αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο», είπε, «δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα, αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόταν στον βασικό κανόνα του νέου Συμφώνου, σύμφωνα με τον οποίο σημείο αναφοράς των δημοσιονομικών στόχων είναι πλέον η αύξηση των δαπανών και όχι το δημοσιονομικό ισοζύγιο, έλλειμμα ή πλεόνασμα. Οι ετήσιες δαπάνες, όπως ο ίδιος είπε, θα προσδιορίζονται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο που θα διασφαλίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμη και σε δυσμενή σενάρια.

«Με αυτό τον τρόπο», εξήγησε, «αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση των δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους –η οποία λειτουργεί πληθωριστικά– και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε, ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες, όπως αυτή που υπήρξε για τους Ελληνες την προηγούμενη δεκαετία».

Η επισήμανση αυτή του υπουργού έγινε την ώρα που τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2023 δείχνουν ότι θα υπάρξει πιθανότατα και πάλι μια υπεραπόδοση εσόδων και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεφθέντα. Από το 2025, με την εφαρμογή των νέων κανόνων, κάτι τέτοιο δεν θα θεωρείται ότι δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες δαπάνες. Μόνο η επιβολή ενός νέου φόρου μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη των Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Αλλωστε, ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, είπε, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή