Σε δύσκολη θέση η μεσαία τάξη σε μεγάλες οικονομίες

Σε δύσκολη θέση η μεσαία τάξη σε μεγάλες οικονομίες

Οι περισσότεροι ενήλικοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες θεωρούν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τους γονείς τους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους πιστεύουν ότι βρίσκονται οι περισσότεροι ενήλικοι που ζουν σε ανεπτυγμένες οικονομίες, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για τα οικονομικά τους. Μάλιστα, εμφανίζονται απαισιόδοξοι και για το μέλλον, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών προβλέπει ότι τα παιδιά του θα είναι στην ίδια ή ακόμη και χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Survey Monkey σε μεγάλες οικονομίες, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικοι ανησυχούν για τα οικονομικά τους και πολλοί αποδίδουν αυτό το άγχος στην άνοδο του πληθωρισμού. Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία και το Μεξικό περίπου επτά στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν «πολύ ή κάπως ανήσυχοι» για τα χρήματα. Το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 63% στη Βρετανία, στο 57% στη Γερμανία, στο 55% στην Ελβετία και περίπου στο 50% στη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία.

Σ’ αυτές τις χώρες, από 50% έως 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, πλην της Βρετανίας όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε χαμηλά στο 37%. Παρότι, όμως, η μεσαία τάξη θεωρούνταν παραδοσιακά πως είναι σχετικά άνετη οικονομικά, από 45% έως 62% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ζουν «από μισθό σε μισθό».

Επιπλέον, κοινό σημείο στις εξεταζόμενες χώρες ήταν και οι ανησυχίες για τη σύνταξη, με τους μισούς ενήλικες διεθνώς να δηλώνουν πως είτε δεν έχουν σχέδιο είτε δεν έχουν αποταμιεύσεις για τη σύνταξη και πολλοί από αυτούς βασίζονται σε κρατικά προγράμματα.

Από τις χώρες που εξετάστηκαν, μόνο οι ενήλικοι σε Σιγκαπούρη και Μεξικό ήταν πιθανότερο να πουν ότι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς τους. Αλλά και σε ό,τι αφορά τα δικά τους παιδιά είναι απαισιόδοξοι. Μόνο στο Μεξικό (75%), στις ΗΠΑ (59%) και τη Σιγκαπούρη (57%) οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα είναι πιο άνετα οικονομικά. Ενδεχομένως ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι οι ίδιοι οι ερωτηθέντες σε Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία δηλώνουν ότι η κατάστασή τους τώρα είναι χειρότερη σε σύγκριση με μια πενταετία νωρίτερα.

Το στρες για τα οικονομικά αποδόθηκε ιδίως στον πληθωρισμό, αλλά και στην έλλειψη αποταμιεύσεων, στην οικονομική αστάθεια και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. «Παρά την επίδοση που εμφανίζει η οικονομία, περίπου οι μισοί ενήλικοι είναι αγχωμένοι για τα προσωπικά οικονομικά σε κάθε χώρα που εξετάστηκε ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Ερικ Τζόνσον, διευθύνων σύμβουλος της Survey Monkey.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή