Αντίστροφη μέτρηση για μείωση των επιτοκίων

Αντίστροφη μέτρηση για μείωση των επιτοκίων

Εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω του 2% από τα τέλη του καλοκαιριού έως την ερχόμενη άνοιξη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να υποχωρεί με τόσο γρήγορο ρυθμό όσο και όταν ανερχόταν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία και προξένησε εκτίναξη στις τιμές ενέργειας και τροφίμων το 2022. Τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη σήμερα πληρώνουν κατά τι λιγότερο για τα καύσιμα και τη θέρμανση από ό,τι τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο πληθωρισμός των τροφίμων αποκλιμακώνεται ραγδαία και η μετατόπιση από τις ελλείψεις προμηθειών στα πλεονασματικά αποθέματα λόγω χαμηλής ζήτησης πιέζει τις τιμές των αγαθών πλην ενέργειας. Ο αντίκτυπος των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας του 2023 και η επαναφορά του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών στη Γερμανία από το 7% στο συνηθισμένο 19% ίσως επιβραδύνει τον αντιπληθωρισμό τους προσεχείς μήνες. Εντούτοις οι τιμές χονδρικής για το αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα υποδηλώνουν ότι ακολουθούν ακόμη καλύτερα νέα για τα νοικοκυριά. Εμείς αναμένουμε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να εξασθενήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% ετησίως από τα τέλη του καλοκαιριού έως την ερχόμενη άνοιξη.

Η ανακούφιση από την αποθέρμανση των τιμών ενέργειας και των τιμών ορισμένων ειδών διατροφής πιθανολογούμε ότι θα έχει εξατμιστεί έως τα μέσα του 2025. Οι προς τα κάτω πιέσεις στις τιμές των αγαθών πλην της ενέργειας ίσως σταματήσουν του χρόνου, ενόσω η νεότευκτη ανάκαμψη στον παγκόσμιο κλάδο της μεταποίησης επιταχύνεται. Η δε EKT από πλευράς της προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, που σχετίζεται με την πορεία των μισθών, θα εξασθενήσει σε μόλις 3,1% το 2026, αν κι εμείς διαφωνούμε. Δεδομένου ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό οξύνονται, εκτιμάμε ότι η αύξηση των μισθών θα διαμορφωθεί στο σχεδόν 4% ύστερα από βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Καθώς η οικονομία θα επανέρχεται στην κανονικότητα το 2025 και το 2026, οι επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να μετακυλίσουν το πλήρες κόστος των υψηλότερων μισθών στο καταναλωτικό κοινό, αντί να πληγούν τα δικά τους περιθώρια κέρδους. Ως αποτέλεσμα, ο γενικός δείκτης πληθωρισμού και ο δομικός πληθωρισμός ίσως αναθερμανθούν στο 2,5% το 2026. Αναφορικά με τα επιτόκια, τέλος, από μέρους μας είχαμε προηγουμένως προβλέψει τέσσερις μειώσεις της τάξεως των 25 μ.β. εκάστη από φέτος τον Ιούνιο και έως το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει το 3% το πρώτο τρίμηνο του 2025. Παρά ταύτα, εάν ο γενικός δείκτης βρεθεί κάτω του 2% στα τέλη του 2024 και στις αρχές του 2025, και κάπως αποδυναμωθεί ο δομικός, πιθανώς να παρακινηθεί η ΕΚΤ να περικόψει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% έως τα μέσα του επόμενου έτους.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Φέλιξ Σμιντ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT