«Ελ. Βενιζέλος»: Ενισχύθηκε κατά 16,5% η επιβατική κίνηση το α΄ 3μηνο

«Ελ. Βενιζέλος»: Ενισχύθηκε κατά 16,5% η επιβατική κίνηση το α΄ 3μηνο

Μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μετακινήθηκαν 5,2 εκατ. άτομα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση επιβατικής κίνησης και πτήσεων κατέγραψε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αριθμός των επιβατών ενισχύθηκε κατά 20,1%, σε 2 εκατ. επιβάτες από τους οποίους 593,6 χιλ. (+12,6%) αντιστοιχούν στους ταξιδιώτες εσωτερικού. Η μερίδα του λέοντος της κίνησης προέρχεται από το εξωτερικό, με τους διεθνείς επιβάτες να ενισχύονται τον Μάρτιο κατά 23,5%, σε 1,4 εκατ. Ανοδο 14,4%, σε περίπου 17 χιλ. κατέγραψαν τον Μάρτιο και οι κινήσεις αεροσκαφών.

Σε επίπεδο τριμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μετακινήθηκαν κατά 16,5% περισσότεροι ταξιδιώτες, των οποίων ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 5,2 εκατ. Από αυτούς το 19,4%, δηλαδή 3,6 εκατ. άτομα, προήλθε από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, οι πτήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 12,8%, σε 46,3 χιλ. Σύμφωνα με ανάλυση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η διεθνής κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» θα ενισχύεται, ετησίως, κατά 3,1% μέχρι και το 2046, οπότε αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 εκατ. επιβάτες. Την πρόβλεψη αυτή υποστηρίζει η στρατηγική της διεθνούς ανάπτυξης του «Ελ. Βενιζέλος», με νέους ξένους αερομεταφορείς να εγκαινιάζουν πτήσεις προς και από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε αυτούς ανήκει η Juneyao Air που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη 2 Απριλίου την πτήση εγκαινίων από τη Σαγκάη προς την Αθήνα, αποτελώντας το τέταρτο διηπειρωτικό δρομολόγιο που πραγματοποιεί η κινεζική αεροπορική. Το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air θα πραγματοποιείται, σε πρώτη φάση, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Μέσω συνεργασίας για πτήσεις κοινού κωδικού με την Aegean, οι επιβάτες του κινεζικού αερομεταφορέα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε εννέα διεθνείς προορισμούς μέσω του κόμβου της ελληνικής αεροπορικής στην Αθήνα. Aπό την πλευρά της η Aegean επεκτείνει περαιτέρω το δίκτυό της στο εξωτερικό και για πρώτη φορά, μέσω της νέας αυτής συνεργασίας για πτήσεις κοινού κωδικού με την Juneyao Air, θα δραστηριοποιείται στην Κίνα.

Τις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο από τις τρεις, ανά εβδομάδα, σε πέντε αύξησε από τις αρχές του μήνα και η Air China που διαθέτει στόλο 902 αεροσκαφών και είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές της Κίνας (μαζί με τις China Southern Airlines και China Eastern Airlines). H χωρητικότητα των πτήσεων Αθήνας – Πεκίνου ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά 128%, με την Air China να προσφέρει 255 θέσεις στην οικονομική κατηγορία και 24 και 32 θέσεις στην πρώτη και οικονομική θέση αντίστοιχα.

Επίσης, τη φετινή χρονιά η αμερικανική United Airlines έχει αυξήσει τις πτήσεις από την Ελλάδα σχεδόν κατά 25%, επεκτείνοντας τις καθημερινές εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης (Newark) και της Ουάσιγκτον D.C. Ξεκίνησε τις πτήσεις από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη – Νιούαρκ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, θα συνδέει την Αθήνα με την Ουάσιγκτον από τις 15 Απριλίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ενώ από τις 24 Μαΐου θα ενώνει μέχρι τα τέλη Αυγούστου, κάθε μέρα, την Αθήνα με το Σικάγο O’Hare.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή