Στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας προχωράει η Πειραιώς

Στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας προχωράει η Πειραιώς

Θα λέγεται snappi και θα λάβει άδεια λειτουργίας από τα τέλη Μαΐου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότηση της νέας ψηφιακής τράπεζας που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς με την επωνυμία snappi, η οποία αναμένεται να λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ περί τα τέλη Μαΐου. Χθες, η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε την τοποθέτηση της δρος Γκαμπριέλα Κίντερτ στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της snappi, με στόχο «να αναπτύξει την πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες των νεότερων γενιών».

Βάσει του σχεδιασμού, το 2026 η snappi θα διαθέτει 1 εκατ. πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους.

Η νέα ψηφιακή τράπεζα που αποτελεί κοινή εταιρεία της Πειραιώς Financial Holdings με τη Natech, ιδρύεται με έδρα τα Ιωάννινα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, «έχει ένα φιλόδοξο πλάνο για διεθνή επέκταση». Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρ. Μεγάλου στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε την Πέμπτη στην Ηπειρο, «στόχος της είναι η παροχή σύγχρονων τραπεζικών υπηρεσιών και η προσέλκυση νεότερων ηλικιών που αποφεύγουν το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα». Ο κ. Μεγάλου στην ομιλία του εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι θα συνεχίσει δυναμικά τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως επισήμανε το 2023 «η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε στο 1,7 δισ. ευρώ, που ήταν η υψηλότερη στην ελληνική αγορά και πως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις είναι 60% και στόχος είναι να φτάσει στο 80%».

Με βάση τον σχεδιασμό το 2026, η snappi θα διαθέτει 1 εκατ. πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους και θα προσφέρει από την πρώτη ημέρα κιόλας μικροχρηματοδοτήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών και προϊόντα embedded finance για τους συνεργαζόμενους εμπόρους, καθώς και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων πληρωμών. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η Πειραιώς προβλέπει διεθνή επέκταση της snappi έως το 2030 και συνεργάτες σε επίπεδο «banking as a service» από διαφορετικές χώρες. Η βεντάλια των προϊόντων της θα έχει εμπλουτιστεί με λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εύπορους πελάτες. «Η snappi είναι το σύγχρονο παράδειγμα νέας τραπεζικής άδειας», αναφέρει η Πειραιώς στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της, και η τράπεζα προσδοκά σε επίπεδο εσόδων από προμήθειες και χρεώσεις πρόσθετες εισροές 55 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από τις κάρτες, τις μεταφορές χρημάτων και τη snappi την τριετία 2024-2026. Το λειτουργικό κόστος της snappi ανέρχεται σήμερα σε 7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 θα αυξηθεί στα 15 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, η Γκαμπριέλα Κίντερτ «με την εκτεταμένη διεθνή εμπειρία της έχει όλα τα εφόδια για να συνεχίσει το έργο που έχει ήδη επιτελέσει η ομάδα μας και να οδηγήσει τη snappi με επιτυχία στην επόμενη φάση». Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος δήλωσε ότι «η snappi θα επικεντρωθεί όχι μόνο στην τεχνολογική καινοτομία αλλά και στον σχεδιασμό μιας συμπεριληπτικής τραπεζικής εμπειρίας» και αποστολή της διοίκησης είναι να αξιοποιήσει «τις ψηφιακές δυνατότητες για να ικανοποιήσει τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας». Η δρ Γκαμπριέλα Κίντερτ έχει εμπειρία στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο (Mees Pierson, Fortis, BNP Paribas, Mizuho και NN IP) και πάνω από δύο δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Εχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Debrecen KLTE και οικονομία στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή