Ο διαγωνισμός για το 20% της «Αριάδνης»

Ο διαγωνισμός για το 20% της «Αριάδνης»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού ««Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Η εταιρεία είναι 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης. Οι υποψήφιοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι 21 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς του διαχειριστή, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου 2024. Κατά τη διεξαγωγή της 2ης φάσης του διαγωνισμού, έχει δοθεί στους υποψηφίους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), που έχει δημιουργηθεί σχετικά κατόπιν της αποδοχής των όρων πρόσβασης. Το VDR περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.

Σε ανοδική τροχιά αξιολόγησης η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει την ανοδική τροχιά αξιολόγησης, τη στιγμή που η γενικότερη εικόνα για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι ιδιαίτερα θετική, εκτιμά η Société Générale. Ωστόσο, βλέπει αναβάθμιση μόνο των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, από την S&P στις 19 Απριλίου και τη Fitch στις 31 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει δυνατότητα αναβάθμισης και της αξιολόγησης σε διάστημα 12-18 μηνών. Η Société δεν αποκλείει μάλιστα νέα υποβάθμιση της Γαλλίας φέτος από την S&P, έπειτα από τη Fitch πέρυσι.

Θετικά μεγέθη το 2023 για την ΕΥΑΘ

Σε κέρδη επέστρεψε η ΕΥΑΘ, καταγράφοντας το 2023 αποτελέσματα μετά φόρων ύψους 1,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της εισηγμένης ενισχύθηκε κατά 2,7%, σε 72,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα Ebitda ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 660%, σε 6,7 εκατ. ευρώ. Από τη μελέτη των μεγεθών της ΕΥΑΘ προκύπτει ακόμη ότι το κόστος πωληθέντων μειώθηκε κατά περίπου 9,5%, σε 59,1 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης κατά 26,27% του κόστους ενέργειας. 

Χωρίς αντίπαλο στο ΔΝΤ η Γκεοργκίεβα

Χωρίς αντίπαλο θα διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Οπως ανακοίνωσε το Ταμείο, η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων έκλεισε, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος. Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Γκεοργκίεβα, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Βουλγάρα οικονομολόγος έλαβε τον περασμένο μήνα την υποστήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης, προ δεκαετιών, συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, ο επικεφαλής του Ταμείου πρέπει να είναι Ευρωπαίος υπήκοος και επιλέγεται από τα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιλέγεται από τις ΗΠΑ και πρέπει να είναι Αμερικανός υπήκοος.

Προς νέο ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες

Διατηρείται η εικόνα αντοχής στα αποτελέσματα χρήσης 2023 των εισηγμένων, τα οποία θα ολοκληρωθούν στα τέλη του μήνα. Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί, ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δισ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6%, προσεγγίζοντας τα 9,02 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities. Ωστόσο, η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9.4) και της Jumbo (17.4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α., υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2023. Παράλληλα, τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις – ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το 5%, επίδοση πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή