Στα υψηλά τετραετίας η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για τα ψώνια

Στα υψηλά τετραετίας η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για τα ψώνια

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας διαμορφώθηκε το 2023 η μηνιαία δαπάνη για τα ψώνια του νοικοκυριού, δαπάνη η οποία σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς NielsenIQ φτάνει τα 329 ευρώ

στα-υψηλά-τετραετίας-η-μηνιαία-δαπάνη-562969384

Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας διαμορφώθηκε το 2023 η μηνιαία δαπάνη για τα ψώνια του νοικοκυριού, δαπάνη η οποία σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς NielsenIQ φτάνει τα 329 ευρώ. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, κάτι που δείχνει κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση του πληθωρισμού. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι στα 352 ευρώ, ωστόσο υψηλότερα από αγορές με μεγαλύτερο ΑΕΠ, όπως η Γερμανία, με την κατάταξη της τελευταίας να μπορεί να ερμηνευθεί από την ισχυρή παρουσία των μεγάλων εκπτωτικών καταστημάτων και την ευρεία ποικιλία των επιλογών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της NielsenIQ για τις καταναλωτικές τάσεις, αισθάνονται σε ποσοστό 98% ότι οι τιμές αυξάνονται, ποσοστό που ήταν 92% το 2021 και 97% το 2022, ενώ πλέον αλλάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά. Το 68% (έναντι 60% το 2021) αγοράζει μόνο τα απολύτως αναγκαία και έχει περικόψει τις δαπάνες για είδη και υπηρεσίες που θεωρεί πολυτέλεια, το 56% (έναντι 52% το 2022 και το 2021) αγοράζει προϊόντα σε προσφορά, το 34% έναντι 27% το 2021 πραγματοποιεί γενικώς λιγότερες αγορές, το 35% έναντι 28% το 2021 στρέφεται σε φθηνότερα προϊόντα, ενώ πλέον είναι λιγότεροι (13%) αυτοί που αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες για να επιτύχουν καλύτερες τιμές. Οι προωθητικές ενέργειες εξακολουθούν να επηρεάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά, με έναν στους τέσσερις να δηλώνει πως αλλάζει είτε μάρκα είτε κατάστημα, ανάλογα με το πού έχει τις καλύτερες προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή