Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Συναινετικός, ανατρεπτικός, οραματιστής

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Συναινετικός, ανατρεπτικός, οραματιστής

Ο ΣΕΒ τίμησε τον πρώην επικεφαλής του, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από εκείνο το πρωινό της 20ής Μαρτίου 2022 που ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος έφυγε από τη ζωή έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Δύο χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και πολύ περισσότερο ένας οραματιστής που κατάφερε ως επικεφαλής του ΣΕΒ από το 2000 έως το 2006 να έχει ανοιχτούς τους διαύλους με τα εργατικά σωματεία. Δίχως εμπάθεια, δίχως ταξικές παρωπίδες δεχόταν με άνεση να παραχωρεί συνεντεύξεις σε αριστερά-κομματικά έντυπα, σε μια εποχή όπου μπορεί να μην ήταν αυτή των μνημονίων, αλλά με πολλές προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, όπως ήταν η είσοδος στο ευρώ και οι μεγάλες συγκρούσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Συναινετικός, ανατρεπτικός, οραματιστής-1

«Αλλαξε τον ΣΕΒ χτίζοντας συγχρόνως τις σχέσεις του οργανισμού με όλους από την πολιτική, τον συνδικαλισμό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ίδια την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 4 Απριλίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσφορά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Σε αυτά τα χαρακτηριστικά –και όχι μόνον– αναφέρθηκε και ο σημερινός επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. «Ο Οδυσσέας ήταν μια πολυτάλαντη προσωπικότητα, μια πληθωρική παρουσία που σπάνια περνούσε απαρατήρητη. Εξωστρεφής, δημιουργικός, ανατρεπτικός, κοσμοπολίτης, με πολλά ενδιαφέροντα και γνώσεις. Συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος, υπερήφανος Ελληνας, με αίσθηση καθήκοντος και ειλικρινή διάθεση προσφοράς στα κοινά. Είχε πάντα άποψη, την οποία δεν δίσταζε να μοιραστεί, με αστείρευτη θετική ενέργεια και με ένα ενδιαφέρον πάντα ανθρώπινο», τόνισε και προσέθεσε τη σταθερή επιμονή του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στον ανοικτό διάλογο, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, και την πίστη του ότι η συναίνεση είναι αναγκαία βάση για την προώθηση αλλαγών και τομών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Μάλιστα, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία της χορηγίας «Οδυσσέας Κυριακόπουλος», η οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια θα στηρίξει σημαντικά το Junior Achievement Greece, ξεκινώντας από τη νέα σχολική χρονιά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οπως σημείωσε, η περαιτέρω ενίσχυση του JA στο όνομα του Οδυσσέα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για έναν άνθρωπο που πίστευε πολύ στις νέες γενιές.

Πίστευε στην ανάγκη ενός νέου εθνικού κοινωνικού συμβολαίου, με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον.

Το πόσο πίστευε στις νέες γενιές το απέδειξε εμπράκτως ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, καθώς ήταν εκ των ιδρυτών του ALBA, το 1992, όταν ο ΣΕΒ μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικό ίδρυμα παροχής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Ο ίδιος επίσης ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ίδρυση το 2005 του Junior Achievement Greece, του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, που επίσης παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, και όχι μόνο.

Ο γιος του εκλιπόντος, ο κ. Πάρης Κυριακόπουλος, ταμίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/JA, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους και της οικογενείας για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις ιδέες και στα πιστεύω του Οδυσσέα Κυριακόπουλου γύρω από τον ΣΕΒ και τον καίριο θεσμικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων, τονίζοντας ότι πίστευε στην ανάγκη ενός νέου εθνικού κοινωνικού συμβολαίου, με γνώμονα το ευρύτερο συμφέρον.

Στην προσφορά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των νέων, αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. «Ο Οδυσσέας ήταν ενήλικος, αν κανείς υπολόγιζε με βάση την ημερομηνία γέννησης, αλλά ένας αιώνιος έφηβος, αν κάποιος τον γνώριζε από κοντά με βάση την καρδιά και την ψυχή του. Η προσφορά προς τους άλλους ήταν στο DNΑ του. Ηθελε να βοηθήσει για να δημιουργηθούν ευκαιρίες και για άλλους ανθρώπους, και κυρίως τον ενδιέφερε οι νέοι άνθρωποι να εξελιχθούν. Γιατί πίστευε ότι μέσα από αυτούς θα εξελισσόταν η κοινωνία και τελικά η πατρίδα του», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνύπαρξή του με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο στον ΣΕΒ, μια συνύπαρξη που οι παλαιότεροι θυμούνται συχνά και για τη διαφορά ύφους που χαρακτήριζε τους δύο άνδρες, αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι έχει μόνο καλές αναμνήσεις. Ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ την περίοδο 2002-2006 και στη συνέχεια διαδέχθηκε στην προεδρία του ΣΕΒ τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Ενας άλλος πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, επισήμανε ότι «η διοίκηση του Οδυσσέα αποτέλεσε πλαίσιο αναφοράς για όλους όσοι υπηρέτησαν μετά από αυτόν τον ΣΕΒ».

Στη σχέση του με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, η οποία μετρούσε 42 χρόνια, μια σχέση επαγγελματική, συνεργασίας στον ΣΕΒ, αλλά κυρίως φιλική, αναφέρθηκε ο κ. Χάρης Κυριαζής, πρώην πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, φωτίζοντας δύο ακόμη στοιχεία της συμβολής του εκλιπόντος στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων: πρώτον, στην επιδίωξη να εγκαταστήσει επαγγελματική διοίκηση στον όμιλο που ηγείτο, πιστεύοντας από πολύ νωρίς στην ανάγκη της εταιρικής διακυβέρνησης, έννοια άγνωστη ακόμη για πολλούς στην Ελλάδα, και, δεύτερον, στην ανάδειξη του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Χάρη στις ιδέες του Οδυσσέα Κυριακόπουλου και στην επιμονή του ιδρύθηκε το 2004 το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή