Προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά των εκδόσεων Λιβάνη

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά των εκδόσεων Λιβάνη

Πρώην εργαζόμενοι που διεκδικούν δεδουλευμένα στρέφονται κατά των εκδόσεων «Νέα Σύνορα» και των «Εκδόσεων Λιβάνη ΙΚΕ»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος όχι μόνο με τον επικείμενο πλειστηριασμό του ακινήτου που φιλοξενούσε την έδρα του στην οδό Σόλωνος, αλλά και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη από πρώην εργαζομένους, βρίσκεται ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη. Κατά πληροφορίες της «Κ», η εταιρεία διαθέτει μόνο προς τις τράπεζες χρέη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ, με ορισμένους από τους πρώην εργαζομένους της (κάποιοι έχουν εξοφληθεί) να διεκδικούν, μέσω ασφαλιστικών μέτρων και αγωγών, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Τα νομικά μέτρα που έχουν λάβει εργαζόμενοι στρέφονται κατά δύο οντοτήτων, των εκδόσεων «Νέα Σύνορα», που ιδρύθηκαν το 1993 και εμφανίζονται να διαθέτουν έδρα στην οδό Σόλωνος 98 και των «Εκδόσεων Λιβάνη ΙΚΕ», με έδρα την οδό Δασκαλογιάννη 10-12. Η ΙΚΕ ιδρύθηκε το 2019, είναι συνδεδεμένη με τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα» και δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου.

Νωρίτερα, το 2018, οι εκδόσεις «Νέα Σύνορα» εμφάνισαν οικονομικά προβλήματα και αδυναμία εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού ύψους 15,8 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Μάιο του 2018 ψήφισε και δέχθηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε προταθεί από τους δανειστές της, το οποίο επικυρώθηκε στη συνέχεια από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2019. Ακολούθως, όμως, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων και των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, οι τράπεζες κατήγγειλαν τη συμφωνία. Κατά πληροφορίες, αμέσως μετά την «έξοδο» από τη συμφωνία εξυγίανσης ιδρύθηκαν, το φθινόπωρο του 2019, οι «Εκδόσεις Λιβάνη ΙΚΕ», διαθέτοντας συναφή επωνυμία και διακριτικό τίτλο με τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα».

Ωστόσο, «πέρα από τον κοινό τους σκοπό, αντικείμενο και τη συναφή επωνυμία, έχουν παράλληλα κοινά μέλη στη διοίκηση, ενώ υπηρεσίες που παρέχονται από τη μία εταιρεία τιμολογούνται στο όνομα της άλλης. Η διαφορετική νομική τους προσωπικότητα είναι φαινομενική, προσχηματική και καταχρηστική, καθώς παρουσιάζουν έντονη διοικητική και οικονομική εξάρτηση, λειτουργούν δε η μία ως υποκατάστημα της άλλης», όπως αναφέρει αγωγή πρώην εργαζομένων. Σκοπός, όπως ακόμη επισημαίνεται, είναι να απαλλαγούν οι «Εκδόσεις Λιβάνη» από την εκπλήρωση των οφειλών τους προς τρίτους και ειδικά από την επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους από τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκποίηση, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, του νεοκλασικού κτιρίου της εκδοτικής επιχείρησης στην οδό Σόλωνος 98. Εχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, εάν η διαδικασία δεν ανασταλεί.

Οι «Εκδόσεις Λιβάνη» προστίθενται στη λίστα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ασφυξία ρευστότητας ή έχουν κατεβάσει ρολά τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους και ο εκδοτικός οίκος «Ελευθερουδάκης», που διέθετε πάνω από 30.000 τίτλους και 20 καταστήματα, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στο Ηράκλειο και στη Μύκονο. Ωστόσο, το 2016 το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας, στην οδό Πανεπιστημίου 11, κατέβασε ρολά. Την ίδια χρονιά, συσσωρευμένα προβλήματα ετών οδήγησαν σε «λουκέτο» τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», που διέθεταν κάποτε 26 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή