Ζητάει μείωση κινήτρων για πρόωρη σύνταξη

Ζητάει μείωση κινήτρων για πρόωρη σύνταξη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια… δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες ασφαλισμένους έκρυβε η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μεταξύ των προτάσεων πολιτικής για την επανένταξη και την παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας συμπεριέλαβε και τη μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης. Χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης, αφού επισημαίνει πως η αύξηση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών –και ιδίως των νέων– στο εργατικό δυναμικό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, προτείνει μεταξύ άλλων τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι πλέον πρόωρη συνταξιοδότηση συνεπάγεται σημαντική μείωση της σύνταξης και μόνο ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, όπως εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άτομα με αναπηρία, έχουν ακόμη ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ανοδος τζίρου για την Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης     

Σημαντική άνοδο τζίρου κατά 35,3%, σε 218,3 εκατ. ευρώ, κατέγραψε ετησίως το 2023 η Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης που εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Four Seasons στη χερσόνησο Βουλιαγμένης. Η αύξηση αυτή προήλθε, ως επί το πλείστον, από τις πωλήσεις οικοπέδων της έναντι 177,5 εκατ. ευρώ, ενώ σχετίζεται και με τις πολύ καλές επιδόσεις του ξενοδοχείου και του τομέα εστίασης. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν σε 123,8 εκατ. ευρώ από 229,3 εκατ. ευρώ, με το προτεινόμενο προς διανομή μέρισμα να διαμορφώνεται σε 95,5 εκατ. ευρώ.    

Αυξάνονται οι αμοιβές των ιατρών στα ΚΕΠΑ

Την αύξηση κατά 50% της αμοιβής των ιατρών στα Κέντρα  Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς και των γραμματέων, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση  στις αμοιβές των ιατρών, από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ, το 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απόφαση  εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας.

Kέρδη Attica Group από το Μαρόκο

Καθαρό κέρδος 21 εκατ. πέτυχε η Attica Group από την πώληση της συμμετοχής της (49%) στην ακτοπλοϊκή Africa Morroco Links, που συμπεριλαμβάνει και την πώληση των πλοίων Morocco Star και Highspeed 3, που δραστηριοποιούνται στις γραμμές της δυτικής Μεσογείου. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 49 εκατ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ακτοπλοϊκής, η πώληση της συμμετοχής της στο Μαρόκο –όπως και η προ ημερών πώληση του πλοίου της Skiathos Express, από την οποία αποκόμισε επίσης καθαρό κέρδος 2,8 εκατ.– εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό για «ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων ενόψει των συνεχιζόμενων επενδύσεων προς τον εκσυγχρονισμό του στόλου και την πράσινη μετάβαση». 

Οι τιμές των κατοικιών και οι ξένοι επενδυτές

Ακόμη και διορθώσεις τιμών εκτιμά η ΤτΕ ότι θα μπορούσαν να προκύψουν σε ορισμένες από τις περιοχές όπου έγιναν παρεμβάσεις για τη μείωση της επενδυτικής ζήτησης για κατοικίες (π.χ. βραχυχρόνιες μισθώσεις, «χρυσή βίζα»). Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύθηκε χθες, όπου πάντως τονίζεται ότι και φέτος η ζήτηση για κατοικίες θα εξακολουθήσει να τροφοδοτείται κυρίως από τους ξένους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, το 2023 το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων υποχώρησε κατά 1,9% (έναντι αύξησης κατά 20,7% το 2022), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια. Επιπλέον παρατηρείται συνεχής μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, για σχεδόν δύο χρόνια, λόγω των αυξημένων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Εφόσον λοιπόν ατονήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, θα υπάρξει ένα «σοκ» στην αγορά κατοικίας, καθώς η εγχώρια ζήτηση δεν αρκεί για να συντηρήσει τις τιμές στο τρέχον επίπεδό τους.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή