Ι.Α. Ζέπος: Η Ινδία αναζητά λιμάνι στην Ελλάδα για διασύνδεση με τη Βομβάη

Ι.Α. Ζέπος: Η Ινδία αναζητά λιμάνι στην Ελλάδα για διασύνδεση με τη Βομβάη

Ο οικονομικός διάδρομος IMEC που σχεδιάζουν οι Ινδοί για να κάνουν εμπορική «απόβαση» στην Ευρώπη, τερματίζει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οικονομικός διάδρομος IMEC που σχεδιάζουν οι Ινδοί για να κάνουν εμπορική «απόβαση» στην Ευρώπη, τερματίζει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία, Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο, επίσημο ομιλητή στη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέπο τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αν και θα πρέπει να διευκρινιστεί το καθεστώς ιδιωτικοποίησης το οποίο φαίνεται να είναι αρκετά πολύπλοκο.

«Οι Ινδοί θέλουν πολύ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά δεν αποκλείεται να στραφούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» τόνισε ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στο Νέο Δελχί αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης του οικονομικού διαδρόμου IMEC, «ο οποίος μπορεί να αποβεί σημαντικός για τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική και εμπορική παρουσία της Ινδίας στην Ευρώπη μέσω ελληνικών λιμένων».

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του κ. Ζέπου κατά τη διάρκεια της συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, ο ίδιος επισήμανε το γεγονός ότι η Ινδία –που έως το 2030 θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου– επιθυμεί να αναπτύξει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως «πύλη», όπως φαίνεται σήμερα, την Ελλάδα. Επιδιώκει έτσι να αξιοποιήσει τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές της Ελλάδας, προκειμένου να μεταφέρουν τα προϊόντα τους σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Η Ινδία «είναι μία χώρα από την οποία ταξιδεύουν κάθε χρόνο 200 έως 250 εκατομμύρια πολίτες. Επισκέπτονται συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, ταξιδεύουν για τουρισμό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτά τα 250 εκατομμύρια, σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα έρχονται μόνον 60.000 με 70.000 Ινδοί. Αρα είναι ένας τεράστιος χώρος που μας συμφέρει να αναπτύξουμε. Λείπει βεβαίως οπωσδήποτε μία απευθείας αεροπορική σύνδεση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει. Και κατά τα φαινόμενα θα υπάρξει περί τα τέλη του έτους».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT