Η μείωση επιτοκίων θα ωφελήσει και την ΕΚΤ

Η μείωση επιτοκίων θα ωφελήσει και την ΕΚΤ

Λόγω των υψηλών τόκων που καταβάλλει στις τράπεζες, το 2023 εμφάνισε ζημίες-ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να έχει το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, νωρίτερα από τη Fed. Ετσι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να συνδράμει τους επί μακρόν δεινοπαθούντες επενδυτές σε κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης, καθώς και τον ίδιο της τον εαυτό.

Πιθανώς τα ομόλογα να αποδεικνύονται εξυπνότερα από τις μετοχές, όπως λέει το ρητό της Γουόλ Στριτ, αν και όσοι διαπραγματεύονται κρατικό χρέος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν δείχνουν και τόσο εύστροφοι σήμερα. Τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης έχουν απολέσει 13,6% τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη των ομολόγων της S&P Global. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600, αντιστοίχως, έχει σημειώσει κέρδη της τάξεως του 16%. Υπεύθυνη για τις απώλειες των κρατικών τίτλων είναι η ΕΚΤ.

Είναι κατανοητός ο ζήλος της να καταστείλει τον πληθωρισμό. Υπό το κράτος της ζέσης αυτής, η ΕΚΤ ενίσχυσε τα επιτόκια από σχεδόν 0% στο 4%, δηλαδή σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αποδόσεις των ομολόγων αναρριχήθηκαν και οι τιμές υποχώρησαν. Ενόσω όμως ο δείκτης του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, η Κριστίν Λαγκάρντ ίσως παρακάμψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, αναδεικνυόμενη ως η πρώτη πρόεδρος μεγάλης κεντρικής τράπεζας που μειώνει τα επιτόκια.

Οι αγορές θεωρούν ότι υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να περικόψει τα επιτόκια τον Ιούλιο η ΕΚΤ, έναντι του 50% για τις άλλες δύο τράπεζες. Τα μειωμένα επιτόκια θα έχουν κι άλλη νικήτρια, την ίδια την ΕΚΤ. Το 2023 εμφάνισε ζημίες-ρεκόρ 7,9 δισ. ευρώ. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη Γερμανία και στην Ολλανδία είχαν την ίδια μοίρα. Αυτό συμβαίνει διότι μία δεκαετία αγορών ομολόγων άφησε τις εμπορικές τράπεζες με «υπερβολικά κεφαλαιακά αποθέματα» πέραν των υποχρεωτικών ορίων των σχεδόν 3,2 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ και οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης κατέβαλαν στις ιδιωτικές τράπεζες τόκους 4% επί των ομολόγων. Η δε ΕΚΤ πληρώνει έτι περισσότερο επί των τίτλων 400 δισ. ευρώ που κρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Συνολικά μιλώντας, όλες αυτές οι δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τους τόκους που αποκομίζουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα.

Μέχρι στιγμής φέτος το κεντρικό τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης έχει καταβάλει περίπου 36 δισ. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες, ήτοι σχεδόν 373 εκατ. ευρώ την ημέρα. Εάν όμως τα επιτόκια ήταν κατά 25 μ.β. χαμηλότερα, το ημερήσιο τίμημα θα έφθανε τα 360 εκατ. ευρώ, η διαφορά σε ετήσια βάση θα ήταν 5,5 δισ. ευρώ, συν 1 δισ. ευρώ που θα εξοικονομούσε η ΕΚΤ από τις διεκδικήσεις των εθνικών κεντρικών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή