«Ικτίνος»: Σχέδια για τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων

«Ικτίνος»: Σχέδια για τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων

Ανοδο πωλήσεων το α΄ τρίμηνο για τη μαρμαροβιομηχανία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση πωλήσεων κατά 11% εκτιμάται ότι θα εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση σύγκρισης, η μαρμαροβιομηχανία «Ικτίνος». Οπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, Ιουλία Χαϊδά, τα μεγέθη της περασμένης χρονιάς παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2022, αλλά είναι χαμηλότερα κατά 30% συγκριτικά με το 2019, οπότε ο κύκλος εργασιών και τα λειτουργικά κέρδη είχαν διαμορφωθεί σε 40,6 εκατ. ευρώ και 11,2 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, η υποχώρηση από το 2020 της ζήτησης για μάρμαρο από την Κίνα, που αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς ελληνικού μαρμάρου, έχει επίπτωση στα μεγέθη της ελληνικής μαρμαροβιομηχανίας. Υπολογίζεται ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 35% του τζίρου, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 60% πριν από το 2020, ενώ η χώρα απορροφούσε το 80% των ακατέργαστων μαρμάρων.

Εναλλακτικά, η μαρμαροβιομηχανία έχει ενισχύσει την εξαγωγική της δραστηριότητα προς την Ινδία, έχοντας πετύχει τριπλασιασμό των πωλήσεών της προς τη συγκεκριμένη χώρα, των οποίων η αξία διαμορφώνεται σε 1 εκατ. ευρώ. Εχει ακόμη στρέψει τις πωλήσεις της σε νέες αγορές, όπως η βόρεια Αφρική, ενώ επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Τα σχέδια της «Ικτίνος» περιλαμβάνουν τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων, από τα οποία δύο –λευκού μαρμάρου– βρίσκονται στη Δράμα, με τα υπόλοιπα δύο (γκρι και μπεζ μαρμάρου) να είναι στην περιοχή της Λιβαδειάς. Τα νέα λατομεία επιτρέπουν στην εταιρεία να ενισχύσει την παραγωγή της κατά 25%, δηλαδή 20.000 τόνους, γεγονός που θα δώσει ώθηση στη δραστηριότητά της.

Επίσης η εισηγμένη, που προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανείων ύψους 9 εκατ. ευρώ, αναμένει αγοραστή για την έκταση 2.690 στρεμμάτων στην Κρήτη, από τα οποία 556 στρέμματα είναι παραθαλάσσια στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία και τα υπόλοιπα 2.133 στρέμματα βρίσκονται 1.000 μέτρα νοτιότερα στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης. Η αξία της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, βάσει παλαιότερης εκτίμησης, που αναμένεται να αναθεωρηθεί. Αναφερθείσα στις τουριστικές προοπτικές της Κρήτης, η κ. Χαϊδά σημείωσε πως το νησί εμφανίζει άνοδο προκρατήσεων κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Η μαρμαροβιομηχανία, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ιδιαίτερα μακρόσυρτες διαδικασίες αδειοδότησης λατομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή