Εργοστάσιο ρομπότ στο Καρτέρι Ηγουμενίτσας

Εργοστάσιο ρομπότ στο Καρτέρι Ηγουμενίτσας

Επενδυτικό σχέδιο 91 εκατ. από την εταιρεία Atlas Robotics

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής ρομποτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 91 εκατ. ευρώ, προβλέπει ο επενδυτικός φάκελος που κατέθεσε η εταιρεία Atlas Robotics στον φορέα Enterprise Greece. Το φιλόδοξο εγχείρημα, που διεκδικεί την υπαγωγή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, εφόσον γίνει πράξη, περιλαμβάνει την υλοποίηση εργοστασίου κατασκευής ρομποτικών συστημάτων και μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο Καρτέρι του Δήμου Ηγουμενίτσας. Η επιλογή της περιοχής έγινε με κριτήριο την καλή διασυνδεσιμότητά της και την εγγύτητά της με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Εγνατία οδό, την Ιόνια οδό, τα αεροδρόμια Ιωαννίνων και Ακτίου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η Atlas Robotics, με διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή τον επιχειρηματία Γκρεγκ Νουρτζιάν, ιδρύθηκε το 2021 και χρηματοδοτείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από αμερικανικά funds. Επέλεξε να δημιουργήσει τις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα λόγω του καταρτισμένου προσωπικού που διαθέτει η χώρα, αλλά και εξαιτίας του ευνοϊκού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν πηγές που δεν υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου της Atlas Robotics.

Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανήκει, μεταξύ άλλων, ως επιστημονικός υπεύθυνος o δρ Μαρκ Σουάιτσερ, ιατρός – ακτινολόγος και επικεφαλής των υποθέσεων υγείας του τρίτου μεγαλύτερου νοσοκομείου του Μίσιγκαν, Γουέιν Στέιτ. Επίσης ο δρ Γιώργος Ζαρκαδάκης, που ειδικεύεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και είναι υπεύθυνος του γραφείου συμβούλων της Willis Towers Watson στo Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά πληροφορίες, η Atlas Robotics θα επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στον τομέα της απεικονιστικής ρομποτικής διαγνωστικής, ενώ φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από μεγάλους ιατρικούς ομίλους. Τα ρομποτικά συστήματα που επιδιώκει να αναπτύξει η εταιρεία έχουν ένα διαφοροποιημένο πεδίο, που περιλαμβάνει τον τομέα των δοκιμών, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων (Testing, Inspection and Certification-TIC) βιομηχανικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας ότι αυτά πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Η εταιρεία θα παράγει ρομπότ, λογισμικό και συστήματα ελέγχου τα οποία θα τοποθετεί στις εγκαταστάσεις των πελατών για τις δοκιμές, επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις και θα αμείβεται με βάση τις σαρώσεις που θα κάνουν τα ρομπότ για τους ελέγχους και τις δοκιμές. Ορισμένα από τα συστήματα που θα παραχθούν θα παραμείνουν στο εργοστάσιο και οι έλεγχοι για λογαριασμό των πελατών της θα γίνονται απομακρυσμένα, μέσω των εργαστηρίων δοκιμών που θα δημιουργηθούν στην Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, η επένδυση της Atlas Robotics εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 440 θέσεις εργασίας, με την εταιρεία να προβλέπει την εμφάνιση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων εντός κι εκτός Ελλάδας. Κατά την Atlas Robotics, το μεγαλύτερο ποσοστό των προϊόντων και υπηρεσιών της θα εξάγεται, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό άνω του 90% του τζίρου της θα προέρχεται από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής το 2022, ετησίως, η τοποθέτηση ρομπότ σε εργοστάσια ενισχύθηκε κατά 5%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 550.000 συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή