Ηρθη ένα εμπόδιο στο έργο διασύνδεσης

Ηρθη ένα εμπόδιο στο έργο διασύνδεσης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξομάλυνση οδηγείται η διαμάχη ΑΔΜΗΕ με τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Ο ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε στo τελεσίγραφο των δύο ρυθμιστικών αρχών που έλαβε την περασμένη Παρασκευή, να παραδώσει σε διάστημα δύο ημερών τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης του έργου (Euroasia) και χθες αργά το απόγευμα απέστειλε στις δύο Αρχές όσο και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τα σχετικά κείμενα. Κατόπιν αυτού αίρεται ένα βασικό εμπόδιο –τυπικό κατά τον ΑΔΜΗΕ, ουσιαστικό για τις ρυθμιστικές αρχές– για την έγκριση της μεταφοράς του έργου στον ΑΔΜΗΕ ως τον νέο φορέα υλοποίησης και Project Promoter του έργου. Παραμένουν όμως τα πιο σοβαρά εμπόδια που συνδέονται με το πισωγύρισμα της κυπριακής πλευράς στο ζήτημα της μετοχικής συμμετοχής της στο έργο που απειλεί να το τινάξει στον αέρα.

Στον κατάλογο της Ε.Ε. επτά ελληνικά ενεργειακά έργα

Επτά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων το GRECY, η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, το Great Sea Interconnector για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ του ΑΔΜΗΕ και η μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, εντάσσονται και επίσημα στη νέα λίστα των «Εργων Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI+PMI) της Ε.Ε., μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. Στη λίστα των έργων που αφορούν την Ελλάδα περιλαμβάνονται επίσης και πρότζεκτ υδρογόνου και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

61.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν την εργασία τους

Υπερδιπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δηλώνονται, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, στον ΕΦΚΑ, καθώς μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας της έχουν δηλωθεί πάνω από 61.000, ενώ το 2023 ήταν δηλωμένοι μόλις 26.000 συνταξιούχοι. Να σημειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν να μειώσει την «ποινή» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους ως κίνητρο για τη νομιμοποίηση της ανασφάλιστης απασχόλησής τους. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, το κίνητρο φαίνεται πως δουλεύει.   

Σε αναζήτηση στελεχών ο ΟΣΕ

Την ώρα που το Δ.Σ. του ΟΣΕ έχει να συνεδριάσει από τα τέλη Ιανουαρίου και πολλές εκκρεμότητες του οργανισμού παραμένουν στον «αέρα», τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης στελεχών, αφού η θέση του προέδρου είναι εδώ και αρκετό καιρό «ακέφαλη»,  ενώ κενή έμεινε και η θέση του αντιπροέδρου μετά την παραίτηση της Ουρανίας Σαγιάκου στις 20 Μαρτίου. Πληροφορίες από την αγορά πάντως λένε πως έχουν πέσει κάποια τηλεφωνήματα και έχουν γίνει κρούσεις σε στελέχη άλλων κλάδων, που δεν έχουν άμεση σχέση με τον σιδηρόδρομο. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει ανταπόκριση για την πλήρωση της θέσης αυτής, η οποία αποτελεί για πολλούς «ηλεκτρική καρέκλα».

Συνάντηση Χατζηδάκη με Πάολο Τζεντιλόνι

Στον ρυθμό των ευρωεκλογών, αλλά και του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, κινείται η Ευρώπη και αυτό το τελευταίο ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης του επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τους υφυπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά, χθες στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο 4ετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του νέου συμφώνου, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Εν τω μεταξύ, σαν μεταβατικό στάδιο, έως το τέλος Απριλίου θα κατατεθεί ένα 2ετές –για πρώτη και τελευταία φορά–Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025. Ο Ιταλός επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πιο δυνατή οικονομία συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, λόγω αφενός των ορθών αποφάσεων που έχουν πάρει οι ελληνικές αρχές και αφετέρου των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή