Τι ακριβώς είναι το «vibecession»;

Τι ακριβώς είναι το «vibecession»;

Σαν μια ύφεση, βασισμένη στην αίσθηση των πολιτών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όχι στους αριθμούς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις μαζικές απολύσεις έως τον παγκόσμιο πληθωρισμό, πολλοί πολίτες του κόσμου νιώθουν απαισιόδοξοι για την οικονομία της χώρας τους και -πολύ περισσότερο- για τις επιπτώσεις της στη δική τους ζωή. 

Κόντρα στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια «ήπια προσγείωση» και ότι ο πληθωρισμός συγκρατείται σταδιακά, σε έρευνα της SurveyMonkey διαπιστώνεται πως η πλειονότητα των ενηλίκων παλεύουν με το οικονομικό άγχος, θεωρώντας τον πληθωρισμό ως το υπ’αριθμόν ένa στρες στη ζωή τους. 

Η τάση αυτή συνοψίζεται στον νεολογισμό «Vibecession» (από τις λέξεις vibe και recession) που αναφέρεται στη γενική αίσθηση απαισιοδοξίας μιας κοινωνίας για την πορεία της οικονομίας της

Οι πολίτες σε Μεξικό, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν αυτοί με το μεγαλύτερο άγχος για τα χρήματα. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν «πολύ ή λίγο αγχωμένοι» για τα προσωπικά τους οικονομικά. Περί το 49% στη Σιγκαπούρη και το 48% στη Γαλλία αναφέρουν το ίδιο επίπεδο άγχους.

Τα ποσοστά οικονομικού άγχους, όπως τα δήλωσαν οι πολίτες, έχουν ως εξής: 

  • Μεξικό: 73%
  • Ισπανία: 72%
  • ΗΠΑ: 70%
  • Αυστραλία: 70%
  • Ηνωμένο Βασίλειο: 63%
  • Γερμανία: 57%
  • Ελβετία: 55%
  • Σιγκαπούρη: 49%
  • Γαλλία: 48%

Σημειώνεται πως η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων της νιώθει να βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους γονείς της -όταν αυτοί ήταν στην ίδια ηλικία.

«Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα προβλήματα στην  αλυσίδα εφοδιασμού της πανδημίας έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της SurveyMonkey, Έρικ Τζόνσον. Επιπλέον, «αν και οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την παγκόσμια ανεργία, τα ποσοστά της έχουν υποχωρήσει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα».

Οπότε, γιατί οι πολίτες εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για το οικονομικό τους μέλλον;

Όπως λένε οι ειδικοί, το «Vibecession» είναι μια παγκόσμια τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, κατά την οποία η αίσθηση του μέσου πολίτη για την οικονομία είναι αρνητική, παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία

Με λίγα λόγια, είναι σαν μια ύφεση, αλλά βασισμένη στην αίσθηση των πολιτών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όχι στους αριθμούς.

Πηγή: CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή