Κ. Χατζηδάκης: Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ το 2025

Κ. Χατζηδάκης: Ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ το 2025

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και συντάξεων, καθώς και αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πακέτο φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών ενισχύσεων, που θα ανέλθουν συνολικά σε 870 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφώνο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, μείωση του τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και των συντάξεων, καθώς και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Παράλληλα, τόνισε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ, στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών για το 2025 θα προχωρήσουν γιατί περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικοί Αη Βασίληδες»

«Τις ελαφρύνσεις αυτές τις έχουμε προϋπολογίσει και τις αντέχουμε. Δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικοί Αη Βασίληδες, αυτό είναι προνόμιο άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει αντέξει τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημική και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση και καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα για τις δύσκολες χρονιές, με τη δική μας πολιτική βούληση ώστε να έχουμε σταθερή, στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, πρέπει να έχουμε στην άκρη περισσεύματα και να τα χρησιμοποιούμε στις δύσκολες στιγμές», συμπλήρωσε.

Βούληση για μειώσεις προμηθειών στις μικρές συναλλαγές

Προανήγγειλε, επίσης, νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της αγοράς, για τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές μικρής αξίας.

«Εχουμε έρθει σε επαφές με όλους τους παίκτες της αγοράς και υπάρχει καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης για τις μικρές συναλλαγές, ωστόσο αν δεν υπάρξουν οι εξελίξεις που θέλουμε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και υπογράμμισε τη σημασία των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS.

«Ρεκόρ 20ετίας στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις»

Αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις προσπάθειες για ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ σημείωσε πως στόχος δεν είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και η αξιοποίησή τους.

Υπενθύμισε πως οι έως σήμερα κινήσεις σε φορολογικό και αδειοδοτικό επίπεδο στοχεύουν στην κινητοποίηση των επενδύσεων και των εξαγωγών υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στην ευρωζώνη τα τελευταία 4 χρόνια. «Εχουμε σημαντικό επενδυτικό κενό αλλά και πολύ σημαντική αύξηση ιδίως στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις όπου σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας», είπε. Παράλληλα, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου με στόχο την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας.

Αναφερόμενος στο μείγμα των επενδύσεων υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στο Real Estate, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2018 το μέσο ποσοστό των ακινήτων στο σύνολο των επενδύσεων, ήταν 41,7%, και μειώθηκε σε 34,5% την περίοδο 2019-2023 ενώ στην Ευρώπη την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 49,7%. «Είμαι υποχρεωμένος να το υπογραμμίσω για να διαλυθεί ο μύθος που ακούμε σαν κριτική», είπε.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε γραφικότητα»

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας αυτή την ώρα είναι διττό: από τη μία ορισμένοι θεωρούν πως η ψήφος δεν έχει σημασία και από την άλλη η Ν.Δ. τα πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται πολύ μπροστά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της σοβαρής εκπροσώπησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που είχε η εικόνα της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να εξάγουμε γραφικότητα».

Συμπλήρωσε δε πώς από τη χαλαρή ψήφο ή την ψήφο αντίδρασης «μπορεί να προκύψει ένα πολιτικό μωσαϊκό, αυτό θα είναι αρνητικό για την οικονομία. Η κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αλλά το θετικό αφήγημα που υπάρχει διεθνώς για την οικονομία θα “νερώσει”», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή