ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «Κωτσόβολος» έναντι 200 εκατ.

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «Κωτσόβολος» έναντι 200 εκατ.

Στην κατοχή του ομίλου περνούν τα 97 φυσικά καταστήματα της αλυσίδας, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πέμπτο κατά σειρά ιδιοκτήτη της έχει επισήμως από χθες η κορυφαία αλυσίδα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών «Κωτσόβολος», καθώς ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από τη ΔΕΗ. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το διεθνές λογιστικό πρότυπο. Η ΔΕΗ χρηματοδότησε την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Η ένταξη της «Κωτσόβολος» στον όμιλο ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο όμιλος, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε η διοίκηση στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο. Με την εξαγορά της «Κωτσόβολος», στην κατοχή του ομίλου ΔΕΗ περνούν τα 97 φυσικά καταστήματα της αλυσίδας (94 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο) συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 2.900 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores, με έκταση πάνω από 2.000 τ.μ. Επίσης, αποκτά τα δύο ηλεκτρονικά καταστήματα της αλυσίδας, ένα σε Ελλάδα και ένα σε Κύπρο.

Η «Κωτσόβολος» έχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα logistics, με κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης (store/hubs), τα οποία μπορούν να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα κάθε μέρα προς τα καταστήματα της αλυσίδας. Κάθε χρόνο η εταιρεία πραγματοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες παραδόσεις κατ’ οίκον, ενώ κατέχει και ιδιόκτητα οχήματα (φορτηγά και βαν). Το πιο σημαντικό ίσως είναι ο σχεδιασμός για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής, συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της «Κωτσόβολος» εξοικονομεί για τον όμιλο ΔΕΗ περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία ο όμιλος προόριζε για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών, αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.

Τα τελευταία χρόνια η «Κωτσόβολος» έχει έντονη δραστηριότητα στην προώθηση και εγκατάσταση συσκευών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, προϊόντα ηλεκτροκίνησης και συσκευές Smart home), κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τη ΔΕΗ. Το πρώτο κατάστημα της «Κωτσόβολος» άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας το 1950, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε και η ΔΕΗ. Το 1979 ο Μαρίνος Παράβαλος εξαγόρασε το 56% της εταιρείας και δύο χρόνια αργότερα απέκτησε το 100% αυτής. To 1993 η «Κωτσόβολος» αποκτά τον τρίτο ιδιοκτήτη της, που δεν είναι άλλος από τη «Φουρλής Trade AEBE». Το 2000 ξεκινάει τη συνεργασία της με τον όμιλο Dixons (νυν Currys), o οποίος το 2005 προχωράει στην εξαγορά της «Κωτσόβολος» και μέχρι χθες αποτελούσε τον τέταρτο ιδιοκτήτη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή