Σύννεφα πάνω από τη φουτουριστική πόλη Neom

Σύννεφα πάνω από τη φουτουριστική πόλη Neom

Δεν έχει ακόμη εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2024, ψαλιδίζονται τα σχέδια για το φιλόδοξο τουριστικό εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλυδωνίζεται το όραμα «Vision 2030», το τεράστιο εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο, οικοδομώντας, μεταξύ άλλων, μια «νέα Ευρώπη» στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Κέντρο βάρους του η φουτουριστική πόλη Neom των 550 δισ. δολαρίων, «το πιο φιλόδοξο τουριστικό εγχείρημα στον κόσμο», όπως τη διαφήμιζαν οι ιθύνοντες το 2017, η οποία αντί για παράδεισος φαίνεται πως μετατρέπεται πλέον σε… δυστοπία. Ειδήμονες σήμαναν συναγερμό σχετικά με το κόστος, με αποτέλεσμα το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου να μην έχει εγκρίνει ακόμη τον προϋπολογισμό της πόλης Neom για το 2024, ανέφερε το Bloomberg. Επιπλέον, το Ριάντ έχει μειώσει σημαντικά τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να εγκατασταθούν στο περίφημο «The Line», τον πρώτο ενεργειακά αυτόνομο οριζόντιο ουρανοξύστη του κόσμου, ο οποίος επρόκειτο να στεγάσει εννέα εκατομμύρια άτομα, μια στρατιά «επιλέκτων» και προνομιούχων, υπό τις ευλογίες του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίοι έχουν «ψαλιδιστεί» πλέον σε 300.000.

Εκθεση του Bloomberg ανέφερε ότι οι δυσθεώρητες επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο έργο του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν άρχισαν να προκαλούν ανησυχία στο υψηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας. Το Ριάντ αναπτύσσει τη μεγαλούπολη από το 2017, σε μια έρημο που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, έχοντας προηγουμένως υποσχεθεί τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια για να το πραγματοποιήσει και αναζητεί περαιτέρω επενδύσεις.

Η πόλη Νeom αποτελεί μέρος του έργου «Vision 2030», το οποίο φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τον «μαύρο χρυσό», με στροφή προς την τεχνολογία και τον τουρισμό. Στην ιστοσελίδα του έργου οι υπεύθυνοι της Neom περιγράφουν τη μεγαλούπολη ως ένα μέρος όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να «κάνουν μεγάλα όνειρα». Τα σύννεφα, ωστόσο, που αρχίζουν να πυκνώνουν πάνω από το υπερφιλόδοξο εγχείρημα οδήγησαν τουλάχιστον έναν μεγαλοεργολάβο να αρχίσει να απολύει εργαζομένους που απασχολούνται στην τοποθεσία, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο απόρρητο έγγραφο. Αυτά είναι άσχημα νέα για τους επίδοξους κατοίκους που θέλουν να ακολουθήσουν… τα όνειρά τους, σχολίασε. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται στο σχέδιο θα καθυστερήσουν, ανέφερε έκθεση του Bloomberg. Ειδικοί έχουν επίσης εγείρει ζητήματα δεοντολογίας σε σχέση με τη νέα πόλη, με ορισμένους να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να γίνει μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος επιτήρησης και παρακολούθησης «ψηφιακά συνδεδεμένων» κατοίκων. Αλλοι εγείρουν ηθικές αντιρρήσεις σχετικά με τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για όσους επικρίνουν το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή