Για το 2024 ό,τι έγινε, έγινε

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιοι διάβασαν τις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ως παροχολογία ενόψει ευρωεκλογών, δεν διάβασαν σωστά. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε τι έχει προγραμματισθεί να γίνει το 2025, επειδή για το 2024 ό,τι έγινε, έγινε. Περιθώρια για άλλες παροχές δεν υπάρχουν. Ο κ. Χατζηδάκης ξέρει πως όσο ο προϋπολογισμός πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις (και αυτό θα συμβαίνει τους πρώτους μήνες του έτους) τόσο θα συντηρούνται η παροχολογία και οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για έκτακτα μέτρα. Ωστόσο ξέρει επίσης πως η μέχρι στιγμής καλή απόδοση του προϋπολογισμού δεν εγγυάται τις αποδόσεις των επόμενων μηνών. Το μόνο βέβαιο είναι πως ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά χωρίς χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων και θα κριθεί η ικανότητα της χώρας μας να επιτυγχάνει στόχους σε συνθήκες σφικτής «κανονικότητας».

Ξεπέρασαν τις 650 οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Συνωστισμός αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» παρατηρείται από την πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων, με τους αγρότες της Θεσσαλίας να προπορεύονται στην «κούρσα». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την πρώτη ημέρα οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 675 καλύπτοντας άνω των 7,28 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος έχει οριστεί στα 30 εκατ. ευρώ. Πρωταθλητές στην υποβολή αιτήσεων μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, με συνολικά πάνω από 250 αιτήσεις μέσα στις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Η πολωνική LOT ξεκινάει πτήσεις από Αθήνα    

Την πρώτη πτήση Αθήνα – Βαρσοβία θα πραγματοποιήσει, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, η πολωνική αεροπορική LOT. Η εταιρεία επανασυνδέει τις δύο πρωτεύουσες όλο το έτος, σε καθημερινή βάση, με τον τουρισμό από την Πολωνία να έχει ανακάμψει δυναμικά. Ο Πολωνός τουρίστας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση για το νέο δρομολόγιο του αερομεταφορέα, διαμένει κατά μέσον όρο στην Ελλάδα εννέα ημέρες, από τις οποίες 4-5 βρίσκεται στην Αθήνα.   

Φωτογραφική τροπολογία     

Με μια φωτογραφική τροπολογία, που περιελήφθη στον πρόσφατο νόμο για τον αιγιαλό (που ως γνωστόν δεν είναι στραβός, αλλά στραβά αρμενίζουμε), επιτρέπεται σε πρώην πολιτικούς, κομματικά στελέχη κ.λπ. κ.λπ. να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, αρκεί να μην είναι εκτελεστικά. Π.χ. μπορεί να είναι πρόεδροι. Η καθολική απαγόρευση είχε θεσμοθετηθεί επί τρόικας, αλλά τώρα ως γνωστόν επιστρέψαμε στην κανονικότητα, και μάλιστα στην παλιά, καλή ελληνική κανονικότητα. Με την άρση της απαγόρευσης, πρώην υπουργοί, παλιοί πολιτευτές και άλλοι ημέτεροι θα μπορέσουν να βολευτούν. Οι πιο τυχεροί και καλύτερα δικτυωμένοι θα κονταροχτυπηθούν για τις καλές θέσεις, όπως σε κάποια τράπεζα (εξ ου και η φωτογραφική τροπολογία) ή σε κάποια εισηγμένη με υψηλή κερδοφορία, στην οποία το Δημόσιο έχει ακόμη κάποιο ποσοστό.    

Επιβεβαιωτική γεώτρηση από την Energean  

Για το γ΄ τρίμηνο του έτους προγραμματίζεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση της Energean στο διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θάλασσα του Μαρόκου στον Ατλαντικό, με βάση τη συμφωνία μίσθωσης του πλωτού γεωτρύπανου Stena Forth που υπεγράφη με τη Stena Drilling Limited. H Energean προχώρησε στη σύναψη του συμβολαίου μετά και την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας απόκτησης του ρόλου του διαχειριστή, καθώς και ποσοστών 45% και 37% αντιστοίχως στις άδειες Lixus και Risanna. Ηδη η Energean κατέβαλε το προβλεπόμενο τίμημα των 10 εκατ. δολαρίων στην Chariot Limited. H συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος Anchois, που περιέχει 18 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και το οποίο βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου, αλλά και στις διεθνείς αγορές. H επιβεβαιωτική γεώτρηση στοχεύει και σε επιπλέον 11 δισ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων που θα αξιοποιηθούν μέσω της ανάπτυξης του Anchois.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή