Γ. Πιτσιλής: «Με περισσότερα δεδομένα εντοπίζεται πιο εύκολα η φοροδιαφυγή»

Γ. Πιτσιλής: «Με περισσότερα δεδομένα εντοπίζεται πιο εύκολα η φοροδιαφυγή»

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΑΔΕ να ψηφιοποιήσει ολοένα και περισσότερο την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους. «Οταν σχεδιάζουμε μια πλατφόρμα δεν μεταφέρουμε όσα γίνονται στο χαρτί σε ψηφιακό περιβάλλον. Φροντίζουμε πρώτα να πετάξουμε τα περιττά», εξήγησε ο κ. Πιτσιλής φέρνοντας το παράδειγμα των ψηφιακών δηλώσεων στο MyProperty, για την ακίνητη περιουσία. «Εκεί από το 2022 στο 2023 σημειώθηκε αύξηση δηλώσεων κατά 72%. Ενώ το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές», είπε ο κ. Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData –η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών– στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, υπάρχει και η ανάγκη της συνειδητοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα και περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

O κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την καθιέρωση των ψηφιακών δελτίων αποστολής, για τα οποία σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι τεχνικές προδιαγραφές. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα όπως τα καύσιμα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γίνονται πιο αυστηροί. «Θέλουμε να διώξουμε από την αγορά όσους λειτουργούν αθέμιτα και ως προς τον ανταγωνισμό αλλά και βλαπτικά για το κράτος», τόνισε.

Σε ερώτηση για το κενό ΦΠΑ έκανε λόγο για «10%» όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν έως και 30%. Οσον αφορά το ζήτημα των «μπλοκαρισμένων ρυθμίσεων» ο κ. Πιτσιλής είπε πως «θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο, με άλλες προϋποθέσεις».

«Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες των πολιτών, όχι αντίπαλοι και για αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας» τόνισε ο κ. Πιτσιλής καταλήγοντας πως «πρέπει να υπάρξει και θεσμικός αυτοπεριορισμός των ελέγχων. Ενας έλεγχος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποδοχής του αποτελέσματος του ελέγχου που θα προσφέρει τη δυνατότητα έκπτωσης στον ελεγχόμενο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT