Στρατηγική συμφωνία 2 δισ. ευρώ ΔΕΗ – Mytilineos στο εξωτερικό

Στρατηγική συμφωνία 2 δισ. ευρώ ΔΕΗ – Mytilineos στο εξωτερικό

Σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη στρατηγική συμφωνία που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ δύο ελληνικών εταιρειών, αποκλειστικά σε δραστηριότητες του εξωτερικού, ανακοίνωσαν χθες ΔΕΗ και Mytilineos. Η συμφωνία – πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement – CFA) αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, και αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕH με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας. Η συμφωνία ενισχύει σημαντικά και την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα πράσινης ενέργειας που θα αναπτυχθούν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπων CO2.

Ντιλ – ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΔΕΗ με τη νέα αυτή συμφωνία ενισχύει περαιτέρω την στρατηγική ανάπτυξής της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που εγκαινίασε με την εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία. Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη Ρουμανία, καθίσταται κυρίαρχος παίκτης στην παρθένα σε ΑΠΕ αγορά της Κροατίας, μπαίνει στο «top 5» της ιταλικής αγοράς και αποκτά ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της γειτονικής Βουλγαρίας. Με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, η ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Για τη Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW, με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η Mytilineos χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τη διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Mytilineos κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά, διαμορφώνεται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, στη στρατηγικής σημασίας για τη Mytilineos αγορά της Ιταλίας, όπου διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνάει τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας. «Η συμφωνία που υπογράψαμε δημιουργεί αξία και για τα δύο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου μας στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος. «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο Energy Chief Executive Director της Mytilineos, Γιάννης Καλαφατάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή