Aύξηση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας

Aύξηση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη κατά 11,8% ήταν η ζήτηση για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Αυτή η άνοδος προκύπτει με βάση τις διαδικτυακές αναζητήσεις κατοικιών από χρήστες χωρών του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, οι πέντε χώρες από τις οποίες εμφανίζεται και το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον φέτος είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Βουλγαρία. Ενα μέρος αυτής της ζήτησης, όπως προκύπτει και από τις συγκεκριμένες χώρες, προέρχεται και από Ελληνες ομογενείς. Οσον αφορά τις επιμέρους περιοχές, η μεγαλύτερη ζήτηση κατευθύνεται προς το κέντρο της Αθήνας, τη Χαλκιδική, τα νότια προάστια, τα προάστια της Θεσσαλονίκης και τις Κυκλάδες. Οπως φαίνεται, παρά την αύξηση των τιμών η ζήτηση για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό παραμένει σε υψηλό επίπεδο και φέτος, συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά με ρευστότητα.

Ακόμη ένα έργο αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών    

Ακόμη ένα από τα έργα αναβάθμισης νοσοκομειακών υποδομών που έχουν δημοπρατηθεί τους τελευταίους μήνες ανέλαβε η ΕΚΤΕΡ. Η πιο πρόσφατη σύμβαση που υπεγράφη είναι ύψους 110,77 εκατ. ευρώ και αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου στο συγκρότημα του γενικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», όπου θα πραγματοποιούνται κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Πρόσφατα, η ΕΚΤΕΡ ανέλαβε δύο αντίστοιχα έργα για την αναβάθμιση του γενικού νοσοκομείου Λαμίας και την ανακαίνιση τμήματος ορόφου της κεντρικής πτέρυγας του ΚΑΤ, συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ.    

Νέο ελικοφόρο αεροσκάφος στον στόλο της Aegean   

To δέκατο έκτο καινούργιο ελικοφόρο αεροσκάφος ATR ενέταξε, πριν από μερικές ημέρες, στον στόλο της η Aegean – Olympic Air. Ο αερομεταφορέας υλοποιεί από το 2018 πρόγραμμα αντικατάστασης και αναβάθμισης του στόλου των ATR, που επιτρέπει την καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρών νησιωτικών αεροδρομίων αλλά και των κοντινών προορισμών εξωτερικού του δικτύου της Aegean. Τα ATR διαθέτουν από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τον προηγούμενο τύπο αεροσκαφών.

Υπό την εποπτεία του SSM οι διορισμοί     

Εχουν γνώσιν οι επόπτες του SSM, σχολιάζουν δηκτικά τραπεζικά στελέχη τη διάταξη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που καταργεί τους περιορισμούς του νόμου για τα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό στελεχών πολιτικών κομμάτων. Η διάταξη, που όπως σημείωσε η «Κ» συνιστά φωτογραφική ρύθμιση, μπορεί να αποδειχθεί κενό γράμμα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στον βαθμό που τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών απαιτούν την έγκριση του SSM, το οποίο αξιολογεί την καταλληλότητά τους. Ακόμη κι έτσι όμως η πρόθεση δεν αναιρείται και μένει να αξιολογηθεί στην πράξη.   

Προσλήψεις ανέργων στον τομέα της υγείας

Το πράσινο φως για τη δημιουργία 1.300 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα της υγείας, με την πρόσληψη ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, έδωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας με κοινή υπουργική απόφαση. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών καθώς και άνεργοι άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το χρονικό διάστημα απασχόλησής τους μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και είχαν απασχοληθεί μέσω του προγράμματος αυτού στους φορείς του υπουργείου Υγείας. Η δαπάνη του προγράμματος για τη διετία 2025-2026 ανέρχεται στα 31,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους έως 23,4 εκατ. ευρώ καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και 7,8 εκατ. ευρώ καλύπτoνται από τους προϋπολογισμούς των δικαιούχων φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή