Online gaming: «Πάνω από μισό δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα»

Online gaming: «Πάνω από μισό δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα»

Μεγάλο στοίχημα ο περιορισμός του παράνομου στοιχήματος, καθώς τα «χαμένα» έσοδα ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμβολή του νόμιμου online gaming στα φορολογικά έσοδα επισήμαναν εκπρόσωποι του κλάδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου, ώστε να περιοριστεί το παράνομο στοίχημα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καποδίστρια, μέλος της Hellenic Online Gaming Association, ο κλάδος προσφέρει «πάνω από μισό δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα», ενώ πρόσθεσε πως με την ανάπτυξη ρυθμιστικού πλαισίου θα «μείνουν μόνο οι σοβαροί πάροχοι».

«Δεν είμαστε ακόμη στη χρυση τομή της φορολογίας, ώστε να μη δίνουμε καύσιμο στους παράνομους», σημείωσε ο κ. Καποδίστριας. Οπως είπε, οι νόμιμες εταιρείες προστατεύουν τους παίκτες με επενδύσεις σε συστήματα ανίχνευσης παθολογικών συμπεριφορών, αλλά και στηρίζουν οικονομικά ακόμα και μη δημοφιλή αθλήματα.

Ο Chief Operations Officer της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Δημήτρης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως έχουμε τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με έρευνες βασικό κίνητρο του παράνομου τζόγου είναι ο φόρος επί κερδών των παικτών και η υποχρέωση ταυτοποίησής τους.

«Η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να είναι εξαντλητική, καθώς θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα» επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι αναζητείται ένα νέο «διαρκές σημείο ισορροπίας» με στόχο «να διασφαλίσουμε ασφάλεια στον παίκτη και στην αγορά».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, παραδέχθηκε ότι «το να υπάρχει φορολογία, εφόσον είναι άδικη, γίνεται εις βάρος της δραστηριότητας και το κράτος χάνει λεφτά» και πρόσθεσε πως πρέπει «να δούμε διεθνώς τι ακολουθείται, με τα καλύτερα αποτελέσματα και εκεί πάνω να πατήσουμε».

Αναφερόμενος στην ψυχολογική διάσταση του κλάδου των παιγνίων, τόνισε πως «αφού υπάρχει, πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, γιατί μπορεί να εκτραπεί» και συμπλήρωσε πως εφόσον ρυθμιστεί θα είναι και κοινωνικά ωφέλιμος.

«Μισό δισ. ευρώ χαμένα φορολογικά έσοδα από παράνομες εταιρείες»

Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, εκτίμησε πως «χωρίς τη βοήθεια του κλάδου δεν θα είχαμε εθνικές αποστολές στα περισσότερα αθλήματα», όμως επισήμανε, ότι παρά το ρυθμιστικό πλαίσιο, «χάνεται περισσότερο από μισό δισ. ευρώ φορολογία από παράνομες εταιρείες».

Μίλησε δε για την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος «χωρίς υπερβολές», ώστε «να μην αντιμετωπίσουμε τον κλάδο ως τη χρυσή αγελάδα». «Σε συνδυασμό και με την Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σημαντικά φορολογικά έσοδα και προσφορά στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή