Μειώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Μειώθηκε η αξία των εξαγωγών της Κίνας τον Μάρτιο

Την ίδια στιγμή, ο όγκος των εμπορευμάτων αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι εξακολουθούν να μειώνουν τις τιμές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση μεγαλύτερη του αναμενομένου κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα τον Μάρτιο του 2024, αναδεικνύοντας το δύσκολο έργο των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής εν μέσω μιας ασταθούς οικονομικής ανάκαμψης.

Τα στοιχεία αποτέλεσαν πλήγμα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, έπειτα από μια γενικά καλύτερη από την αναμενόμενη έναρξη του έτους.

Η Κίνα δυσκολεύεται να επιτύχει βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία, με βαρίδι την παρατεταμένη κρίση στα ακίνητα, τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αδύναμες δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.

Σε ετήσια βάση, η αξία των εξαγωγών της χώρας υποχώρησε κατά 7,5% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του περασμένου έτους και σε σχέση με την προβλεπόμενη από τους οικονομολόγους μείωση κατά 2,3%.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της Capital Economics, ο όγκος των εξαγωγών αυξήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς εξακολουθούν να μειώνουν τις τιμές για να διατηρήσουν τις πωλήσεις, την ώρα που η εγχώρια ζήτηση είναι αδύναμη.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ανησυχίες της Δύσης για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας σε ορισμένους κλάδους μπορεί να επιφέρουν περισσότερα εμπορικά εμπόδια για τον παγκόσμιο μεταποιητικό κόμβο.

Τα στοιχεία για το εμπόριο έρχονται πριν από τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ο αντίκτυπος της πτώσης των εξαγωγών τον Μάρτιο είναι απίθανο να είναι μεγάλος, επειδή η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ συνδέεται στενότερα με τον όγκο και όχι με την αξία των εξαγωγών, δήλωσε ο Tianchen Xu, οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit. «Ωστόσο τα στοιχεία υποδηλώνουν πτώση των τιμών των εξαγωγών, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη για το ονομαστικό ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Οι εισαγωγές για τον Μάρτιο απογοήτευσαν επίσης, καθώς μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση 3,5% τους δύο πρώτους μήνες, και έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,4%.

Με τους δύο μεγάλους παραδοσιακούς κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της Κίνας –την ακίνητη περιουσία και το εμπόριο– να παραπαίουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να στραφούν σε νέους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία και η καθαρή ενέργεια, αν και οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα πάρει χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή