Η Μέση Ανατολή περιπλέκει τη στρατηγική της Δύσης

Η Μέση Ανατολή περιπλέκει τη στρατηγική της Δύσης

Εξι μήνες πριν, η Ουάσιγκτον θεωρούσε την περιοχή ανενεργή εστία έντασης. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Πριν από έξι μήνες, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πίστευε ότι η Μέση Ανατολή δεν ήταν μια ακόμη εστία ενδεχόμενης έντασης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ήθελαν να εστιάσουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να εμποδίσουν την Κίνα να γίνει ισχυρότερη. Ολα άλλαξαν με την επίθεση της Χαμάς, η οποία οδήγησε σε μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τώρα έχει αναδείξει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.

Η Γάζα αποσπά την προσοχή των πλούσιων κρατών από τη βοήθεια προς την Ουκρανία, υπονομεύει την υποστήριξη των φτωχότερων και αυξάνει την πιθανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους ακόμη περισσότερο από ό,τι σχεδίαζαν. Η δυτική συμμαχία θα μπορούσε επίσης να διαρραγεί, διότι η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τις άλλες χώρες προς όφελός τους. Σε περίπτωση νίκης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε. θα κινδύνευε ακόμη και από κατακερματισμό.

Ενδεχομένως όμως ο Αμερικανός πρόεδρος να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή. Πιέζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ίσως κατορθώσει να φέρει ειρήνη στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς αποσπά την προσοχή των δυτικών χωρών κι από τις άλλες προτεραιότητές τους.

Οσο περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται ή λιμοκτονούν στη Γάζα, τόσο οι Δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να σταματήσουν τις μάχες εκεί, καθώς και να αποτρέψουν απελπισμένα την εξάπλωση της σύγκρουσης μετά την εκτόξευση πλήθους drones και πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ. Προηγουμένως οι δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης, που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν, είχαν διαταράξει τη ναυτιλία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Επίσης, ανεξαρτήτως των ελλείψεων όπλων και της πρόσφατης ρωσικής επίθεσης στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, η αμερικανική κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει πρόγραμμα χρηματοδότησής της.

Συν τοις άλλοις, η Γάζα έχει καταστήσει ακόμη πιο έκθετες σε κατηγορίες τις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους για διπλά μέτρα και σταθμά, οι οποίες πάντως προϋπήρχαν. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να είναι θυμωμένες για τις εισβολές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Κάποιες δυσαρεστήθηκαν από την όχι και τόσο γρήγορη διανομή των εμβολίων του κορωνοϊού. Κι άλλες ανησυχούν σοβαρά διότι η Δύση αθετεί τις υποσχέσεις της να τις χρηματοδοτήσει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Εν κατακλείδι, τους χρεώνουν και ότι δεν δίνουν αρκετή προσοχή στα προβλήματα χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή