KPMG: Το 92% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αυξήσεις μισθών

KPMG: Το 92% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αυξήσεις μισθών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντυπη Έκδοση. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που προέβη σε αύξηση μισθών, έστω για κάποια ομάδα εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα της KPMG που διενεργήθηκε σε 100 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2023, με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 4% (διάμεσος).

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 100 πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της αγοράς (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικού, φαρμακευτικού και τραπεζικού τομέα), παρέχοντας στοιχεία για πάνω από 160 μοναδιαίες θέσεις, από 50.000 κατόχους θέσεων εργασίας, προέκυψε επίσης ότι το ποσό που δόθηκε ως μπόνους απόδοσης συνολικά το 2023 ανήλθε κατά μέσον όρο στο 11,6% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% των επιχειρήσεων να παρέχει τα συγκεκριμένα ιδιωτικά προγράμματα στους εργαζομένους αμέσως μετά την πρόσληψη. Ενώ 93% και 88% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα.

Στην ετήσια έρευνα της KPMG εξετάστηκαν επίσης αλλαγές που πραγματοποιούνται στα θέματα αποδοχών και παροχών στις εταιρείες, στο πλαίσιο των ESG προτεραιοτήτων. Ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί ότι πάνω από τις μισές εταιρείες που έχουν διαμορφώσει ESG στρατηγική δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική αποδοχών και παροχών τους (για παράδειγμα, αλλαγές στο πλαίσιο μεταβλητών αποδοχών των στελεχών τους, πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ίσων αμοιβών, κ.ά.).

Σύμφωνα μάλιστα με την Director, Advisory, KPMG στην Ελλάδα, Γεωργία Καλεμίδου, το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά όπου τα θέματα αποδοχών και παροχών προβλημάτισαν έντονα τις επιχειρήσεις. «Οι αυξήσεις στις σταθερές αποδοχές δεν φάνηκε να αποτελούν τη λύση στο αυξανόμενο κόστος ζωής, παρατηρήσαμε δε τις εταιρείες να στρέφονται ακόμη πιο έντονα στις μεταβλητές αποδοχές, καθώς και στις παροχές ως εργαλεία “διακράτησης” και ενίσχυσης της δέσμευσης των εργαζομένων». Μάλιστα, η έρευνα του 2024 θα εστιαστεί στην «επόμενη μέρα», στα θέματα αποδοχών και παροχών, καθώς και στη διερεύνηση τρόπων μέσα από τους οποίους οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη «ταλέντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή