Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στην αυτοκρατορία του Αρνό

Ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής στην αυτοκρατορία του Αρνό

Το παρασκήνιο και τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην LVMH

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπη Εκδοση. Σε λίγους μήνες, μισό εκατομμύριο θεατές θα στηθούν κατά μήκος του Σηκουάνα για να επευφημήσουν τον στολίσκο που θα μεταφέρει 10.000 ολυμπιονίκες στον Πύργο του Αϊφελ. Εκεί θα συναντήσουν την ελίτ των παγκόσμιων ηγετών, παράγοντες και επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και τον πλουσιότερο άνθρωπο στoν κόσμο, με περιουσία περίπου 200 δισ. ευρώ. Λίγοι από τους εικοσάχρονους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναγνωρίσουν τον Μπερνάρ Αρνό, όλοι όμως θα γνωρίζουν μέρος της αυτοκρατορίας που συνένωσε για να δημιουργήσει την LVMH, τον μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Ο ίδιος προτιμά να αφήνει τις μάρκες του (Louis Vuitton, Christian Dior, Tiffany και Fendi) να μιλούν αντί γι’ αυτόν και η μεγαλύτερη αθλητική περίσταση στον κόσμο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο οίκος Chaumet, έχει σχεδιάσει τα ολυμπιακά μετάλλια, o Βerluti ντύνει τη γαλλική ομάδα, ενώ οι VIP επισκέπτες θα πίνουν σαμπάνια Dom Pérignon. Θα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για τον 75χρονο πατριάρχη του οίκου LVMH, που πέρασε μια ζωή γιγαντώνοντας την πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης –αξίας 400 δισ. ευρώ–, καθώς θα βρεθεί στο παγκόσμιο προσκήνιο. Θα είναι όμως παράλληλα οικογενειακή υπόθεση, καθώς θα συνοδεύεται από τα πέντε παιδιά του: τη 49χρονη Ντελφίν και τον 46χρονο Αντουάν από τον πρώτο του γάμο με την Aν Ντεβαβρέν και τους Αλεξάντρ 31, Φρεντερίκ, 28 και Ζαν 26 ετών, που απέκτησε με τη σημερινή του σύζυγο, την Καναδή πιανίστρια Ελέν Μερσιέ. Αναλυτές θα εξετάζουν εξονυχιστικά τη γλώσσα του σώματος για σημάδια ότι επέλεξε τον διάδοχό του και αυτό γιατί παρασκηνιακά ο Αρνό προετοιμάζεται για να παραδώσει τη σκυτάλη.

Προσεκτικός, απαιτητικός και κάποιες φορές αδίστακτος, ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος «τρέχει» την αυτοκρατορία της LVMH και δεν του αρέσει να συζητάει δημοσίως τα σενάρια διαδοχής του. Αλλωστε, το 2022 αύξησε το όριο ηλικίας του CEO της εταιρείας στα 80 χρόνια. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, επιβεβαιώνουν πως το «game of thrones» στο… βασίλειο της LVMH έχει ξεκινήσει, αν και προσεκτικά, καθώς ο Aρνό γνωρίζει καλά ότι στο επιχειρείν η δεύτερη γενιά καταστρέφει, συχνά, όσα έχτισε η πρώτη. Το είδε να συμβαίνει στις ελίτ της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα με την οικογένεια Λαγκαρντέρ, όπου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα, ο γιος δεν κατάφερε να σώσει την εταιρεία. Στο μυαλό του Aρνό υπάρχει επίσης η περίπτωση της General Electric, που ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου και χρεοκόπησε. Και βέβαια πολλές από τις εταιρείες που ο ίδιος εξαγόρασε για να χτίσει την LVMH –όπως ο οίκος Christian Dior– ανήκαν κάποτε σε οικογενειακές δυναστείες.

Αυτή την εβδομάδα δύο από τους γιους του δισεκατομμυριούχου θα εισέλθουν στο Δ.Σ. της εταιρείας.

Αυτή την εβδομάδα δύο από τους γιους του, ο Αλεξάντρ, ο οποίος έχει την ευθύνη της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany, και ο Φρεντερίκ, επικεφαλής της LVMH Watches θα εισέλθουν στο Δ.Σ. της εταιρείας, σαν ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία της διαδοχής. Η Ντελφίν, που είναι η υπεύθυνη της Christian Dior και ο Αντουάν, επικεφαλής εικόνας και επικοινωνίας του ομίλου, έχουν εισαχθεί ήδη στο Δ.Σ. Οσο για τον Ζαν Αρνό, τον «Βενιαμίν» της οικογενείας, που είναι σήμερα επικεφαλής του τμήματος ρολογιών της Louis Vuitton, περιμένει τη σειρά του. Ολοι τους προετοιμάζονται να αναλάβουν την ηγεσία του κολοσσού, σε μια εποχή που ο κλάδος πολυτελείας συμπιέζεται μετά την πρωτοφανή έκρηξη εν μέσω πανδημίας. Η Ντελφίν κατέχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη θέση, όμως αναλυτές θεωρούν πιθανό δύο ή περισσότερα από τα παιδιά του Αρνό να μοιραστούν τη διοίκηση του ομίλου. Το μέγεθος και το μερίδιο αγοράς της LVMH σημαίνουν ότι η επόμενη γενιά θα χρειαστεί να είναι πιο εφευρετική εάν θέλει να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στην Κίνα. Και βέβαια, μένει να φανεί εάν η επόμενη γενιά έχει πράγματι τις ικανότητες να διοικήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, καλύτερα από ό,τι θα έκανε ένας εξωτερικός μάνατζερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή