Βελτιώθηκε ο δείκτης NPL των τραπεζών   

Βελτιώθηκε ο δείκτης NPL των τραπεζών   

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική βελτίωση των δεικτών των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η DBRS, αν και όπως τονίζει παραμένουν οι υψηλότεροι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου, ο μέσος δείκτης NPL των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε στο 2,9% το 2023, από 3,1% το 2022. Οι τράπεζες στην Ελλάδα, όπως παρατηρεί, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, σε συνέχεια της τάσης μείωσης που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία έτη, καθώς ο δείκτης NPL μειώθηκε κατά 233 μονάδες βάσης σε μέσο όρο και στο 5,7% το 2023, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση από το 8% που είχε διαμορφωθεί το 2022, αν και παραμένει ο υψηλότερος στην Ευρώπη. H DBRS πάντως εκτιμά πως φέτος θα σημειωθεί κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστη, ενώ ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια είναι απίθανο να διατηρηθεί.

Πιέζει για επιστροφή του «καλαθιού του νονού»

Στην υπηρεσία της πολιτείας δηλώνει ότι βρίσκεται η διοίκηση της Jumbo, έτσι ώστε οι τιμές των αγαθών να είναι εναρμονισμένες με το εισόδημα των καταναλωτών. Αυτό αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η εισηγμένη, η οποία σε άλλο σημείο τονίζει ότι συνεχίζει να αποκλείει από τα ράφια της υπερτιμολογημένα προϊόντα. Με την ίδια ανακοίνωση, πάντως, η εταιρεία πιέζει για την εφαρμογή και φέτος του «καλαθιού του νονού», όμως ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δεν έχει δεσμευθεί ότι θα ισχύσει το φετινό Πάσχα.    

Αντλησε 200 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχώρησε την Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου του 2020, αντλώντας 200 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 714 εκατ. ευρώ καλύπτοντας κατά 3,57 φορές το ποσό της άντλησης, ενώ η απόδοση κινήθηκε στο 3,61%. Σημειώνεται πως ο τίτλος, ο οποίος είναι πλέον 11ετής καθώς λήγει τον Φεβρουάριο του 2035, είχε εκδοθεί λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με κουπόνι στο 1,875% και απόδοση στο 1,911%.  

Συνάντηση Χατζηδάκη με Γκεοργκίεβα

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χθες συμμετείχε σε συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος. Σήμερα θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο του Συμφώνου του Παρισιού για τους Ανθρώπους και το Κλίμα, καθώς επίσης και σε υπουργική σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και άλλους αξιωματούχους του Ταμείου, καθώς επίσης και με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων.  

Ανω των 650 εκατ. ευρώ ρευστότητα σε Ελλάκτωρ

Με ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανταμειφθούν οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, καθώς θεωρείται «κλειδωμένη» η επιστροφή κεφαλαίου για τη χρήση του 2023. Με βάση τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, η Ελλάκτωρ έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους άνω των 650 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα μεταβιβάστηκαν η κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ στην Intrakat, η Ανεμος (που εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τον όμιλο Motor Oil), ενώ στο τέλος του 2023 ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του εμπορικού πάρκου Smart Park στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή. Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται και η δέουσα επιμέλεια (due diligence) από τη Motor Oil για την εξαγορά και της θυγατρικής Ηλέκτωρ που ειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ στην αγορά συνεχίζονται οι φήμες περί πώλησης και της Ακτωρ Παραχωρήσεις, παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις από τη διοίκηση της εισηγμένης.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή