Οι πύραυλοι στη Μέση Ανατολή έβαλαν φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Οι πύραυλοι στη Μέση Ανατολή έβαλαν φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Τα... απόνερα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και οι προβλέψεις των πρατηριούχων για το Πάσχα

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις της τάξεως των 3-5 λεπτών το λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ φαίνεται πως έχει συμβάλει στην ανοδική πορεία των τιμών, η οποία όμως όπως περιγράφει στην «Κ» ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Αττικής, προς το παρόν παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Οι νέες αυξήσεις προστίθενται σε αυτές που έχουν ήδη προηγηθεί εδώ και δυόμισι μήνες και ενώ η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βαίνει αμείωτη.

Οι 15 περιοχές που η τιμή της αμόλυβδης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ

Νομός Τιμή Αμόλυβδης
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 2,007
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2,005
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 2,129
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 2,049
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2,011
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2,010
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2,047
ΚΥΚΛΑΔΩΝ 2,194
ΛΕΥΚΑΔΟΣ 2,047
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 2,042
ΣΑΜΟΥ 2,002
ΦΩΚΙΔΟΣ 2,024
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2,000
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2,009
ΛΕΣΒΟΥ 2,020

Σημείωση: Οι μέσες τιμής λιανικής ανά νομό την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Κάθε μέρα αύξηση

Σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης των τιμών των υγρών καυσίμων που δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις 17 Απριλίου ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, ανήλθε στα 1,972 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ημέρα, η τιμή στην Αττική ανήλθε στα 1,945 ευρώ το λίτρο, στη Θεσσαλονίκη τα 1,941 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες τα 2,194 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,129 ευρώ το λίτρο, στην Ευρυτανία, τα 2,049 ευρώ το λίτρο, στη Λευκάδα και την Κεφαλλονιά τα 2,047 ευρώ το λίτρο και στο Ρέθυμνο τα 2,042 ευρώ το λίτρο.  

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 16 Απριλίου ο αντίστοιχος πανελλήνιος μέσος όρος ανήλθε στα 1,969 ευρώ το λίτρο, στην Αττική στα 1,940 ευρώ το λίτρο, στη Θεσσαλονίκη στα 1,938 ευρώ το λίτρο, στις Κυκλάδες στα 2,192 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,122 ευρώ το λίτρο, στην Κεφαλλονιά τα 2,047 ευρώ το λίτρο, στη Λευκάδα στα 2,040 ευρώ το λίτρο και στην Ευρυτανία στα 2,034 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά, στις 15 Απριλίου ο πανελλήνιος μέσος όρος ανήλθε στα 1,965 ευρώ το λίτρο, στις 13 και στις 14 Απριλίου στα 1,963 ευρώ το λίτρο, στις 10, 11 και 12 Απριλίου στα 1,962 ευρώ το λίτρο και στις 9 Απριλίου στα 1,961 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχες ήταν οι αυξήσεις τις ίδιες ημέρες και στους κατά τόπους νομούς της χώρας.

Τιμές ενόψει Πάσχα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η πρώτη εικόνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, είναι ότι «επικρατεί ψυχραιμία στις αγορές κι αυτό αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά, η οποία εναρμονίστηκε με τις διεθνείς τιμές».

 Θα υπάρξει σταθεροποίηση της τιμής, επειδή εδώ και 2,5 μήνες έχουμε ανοδική πορεία. Από εκεί που η βενζίνη κυμαινόταν στα 1,71 ευρώ το λίτρο πλέον βρίσκεται στα 1,97 ευρώ το λίτρο. 

Αναφορικά με το γιατί καταγράφονταν αυξήσεις στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ακόμη και πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε ότι «οι αγορές προεξόφλησαν το γεγονός, δηλαδή την κλιμάκωση και την ένταση στο Μεσανατολικό». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, «τώρα θα υπάρξει σταθεροποίηση της τιμής, επειδή εδώ και 2,5 μήνες έχουμε ανοδική πορεία. Από εκεί που η βενζίνη κυμαινόταν στα 1,71 ευρώ το λίτρο πλέον βρίσκεται στα 1,97 ευρώ το λίτρο. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει μια συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι». Σχετικά με το τι θα σημάνει αυτό για την ελληνική αγορά ενόψει Πάσχα, ο ίδιος σχολίασε ότι «η αμόλυβδη θα κινηθεί περίπου στα 1,95 ευρώ το λίτρο».

Το χειρότερο σενάριο

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, καθώς «το χειρότερο σενάριο ήταν να δούμε μια αύξηση της τάξης ακόμη και του 10%. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τιμές που στην ελληνική αγορά θα άγγιζαν ακόμη τα 2,20 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για ένα σενάριο όμως που προς στιγμή απομακρύνεται».

Σε περίπτωση όμως που σύμφωνα με τον κ. Παπαγωργίου, «το Ιράν προχωρήσει σε κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, εκεί θα δούμε ακραία πράγματα. Δηλαδή αυτό που ανέφεραν κάποιοι οικονομικοί αναλυτές από το εξωτερικό, όταν έκαναν λόγο για 120 δολάρια το βαρέλι. Με άλλα λόγια, σε αυτή την περίπτωση θα ζήσουμε όσα βιώσαμε στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία».

Ρωσία και τεχνητή έλλειψη  

Ενα ακόμη θετικό στοιχείο στην παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι ότι «ακόμη δεν έχει αυξηθεί η ζήτηση του πετρελαίου και της βενζίνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως, αναμένουμε να δούμε και τη στάση που θα κρατήσει η Ρωσία αναφορικά με την τιμή στο φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που η Ρωσία δημιουργήσει μια τέτοια τεχνητή έλλειψη, οι αγορές θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του οποίου επίσης θα ανέβει, ενώ μέχρι τώρα κινείται σε πιο χαμηλά επίπεδα από αυτά της βενζίνης». Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις «θα είναι άμεσες».  

Μια «φυσιολογική» τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα είναι τα 1,60 ευρώ το λίτρο. Αυτή την τιμή έχουμε να την πιάσουμε από τον Οκτώβριο του 2021. 

Σχετικά με το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας και ειδικά σε νησιά παρατηρείται πως η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται υψηλότερα –και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά υψηλότερα– από τα 2 ευρώ το λίτρο, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «είθισται από το παρελθόν σε μικρούς τόπους με λίγους κατοίκους να υπάρχει μια μεγαλύτερη τιμή της τάξης των 15-20 λεπτών το λίτρο συγκριτικά με τις μεγάλες αστικές πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο τα πρατήρια που είναι εκεί προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα».

Αναφορικά με το αν είναι αισιόδοξος ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα μείνουν εκεί που είναι, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος από τη στιγμή που οποιοδήποτε γεγονός, μικρό ή μεγάλο, αλλάζει την κατεύθυνση της στάσης στην αγορά και δημιουργεί πρόβλημα κι ενώ είμαστε ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα». Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, μια φυσιολογική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα «είναι τα 1,6 ευρώ το λίτρο. Αυτή την τιμή έχουμε να την πιάσουμε από τον Οκτώβριο του 2021. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, οι αγορές άρχισαν να πιέζουν τις τιμές προς τα πάνω και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2022 ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή