Lamda: Εξασφάλισε χρηματοδότηση για δύο εμπορικά κέντρα

Lamda: Εξασφάλισε χρηματοδότηση για δύο εμπορικά κέντρα

Πρόκειται για το Ellinikon Mall και το Riviera Galleria, συνολικής επένδυσης 650 εκατ. ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η επένδυση για την ανάπτυξη των δύο νέων εμπορικών κέντρων του ομίλου Lamda Development στο Ελληνικό. Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 στους αναλυτές. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να καλυφθεί περίπου το 45% του κόστους της συνολικής επένδυσης των 650 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας χαμηλότοκο δανεισμό, που θα αντισταθμίσει την αύξηση των επιτοκίων και θα μειώσει και τα κόστη χρηματοδότησης των έργων στο Ελληνικό.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο εμπορικά κέντρα, δηλαδή το Ellinikon Mall και το Riviera Galleria, έχουν ήδη ενσωματωθεί στη Lamda Malls, την κατά 100% θυγατρική εταιρεία της Lamda Development, η οποία δρομολογεί τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της εισαγωγής, ο κ. Οδ. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιλεγεί το καλύτερο δυνατό διάστημα, καθώς όσο ενισχύονται οι αξίες και οικονομικές επιδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda Malls, τόσο πιο θετικό είναι για την εταιρεία, καθώς μεγιστοποιείται η αξία της.

Με βάση την προηγούμενη στόχευση, είναι πιθανό η εισαγωγή της Lamda Malls να προχωρήσει στις αρχές του καλοκαιριού, με την εταιρεία να στοχεύει σε άντληση εσόδων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως, τελικά να επιλεγεί μια περαιτέρω καθυστέρηση κατά έξι μήνες, με δεδομένο μάλιστα ότι προς το τέλος του έτους, ή το αργότερο έως το πρώτο τρίμηνο του 2025, θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο της αναβάθμισης του The Mall Athens, ένα έργο 20-25 εκατ. ευρώ που αναμφίβολα θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία στο εν λόγω ακίνητο.

Το 2023, τα λειτουργικά κέρδη των εμπορικών κέντρων της Lamda Development διαμορφώθηκαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 81 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 18%, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων που διαμορφώθηκε σε 823 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, αυτά αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση το πρώτο εξάμηνο του 2026 (Rivera Galleria) και του 2027 (Ellinikon Mall), ενώ με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις θα προσθέσουν τουλάχιστον 72 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή