Οι κίνδυνοι από τη νέα κρίση στη Μ. Ανατολή

Οι κίνδυνοι από τη νέα κρίση στη Μ. Ανατολή

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών κινδύνων, αντικυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές που αντισταθμίζουν την οικονομική αβεβαιότητα και υψηλότερα επιτόκια αποτελούν το τρίπτυχο των κινδύνων που μπορεί να φέρει η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, κατά τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. Και εάν αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιηθούν, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις αξιολογήσεις των κρατών διεθνώς, όπως προειδοποιεί. Κατά τη Scope, μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι απίθανη, αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις αγορές εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει έως και το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 15% της παραγωγής φυσικού αερίου. Επίσης, η ενίσχυση της σύγκρουσης θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν ή/και να μετριάσουν τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

Προπληρωμή επιδομάτων σήμερα από τη ΔΥΠΑ

Στην προπληρωμή επιδομάτων και του δώρου Πάσχα σε χιλιάδες δικαιούχους προχωράει σήμερα η ΔΥΠΑ. Πρόκειται για την προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και την προπληρωμή του δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας. Η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου  έως 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Σε εφαρμογή από 22 Απριλίου το «καλάθι των νονών»

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του υπουργού Ανάπτυξης, τελικά θα εφαρμοστεί και φέτος το «καλάθι των νονών». Το νέο «καλάθι» θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου και θα ισχύει έως και το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου. Επιπλέον, από την Τετάρτη 24 Απριλίου έως το Μ. Σάββατο θα εφαρμοστεί το «καλάθι του Πάσχα», στο οποίο εντάσσονται αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Η Fed δεν είναι έτοιμη για μείωση επιτοκίων

«Η Fed κάνει το σωστό» επιμένοντας προς το παρόν με τη στάση της νομισματικής πολιτικής της, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη, και δικαίως, να μειώσει τα επιτόκια», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. Ενα βασικό ερώτημα στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ ήταν «πόσο καιρό η Fed θα παραμείνει κολλημένη στα υψηλότερα επιτόκια», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΔΝΤ είναι αισιόδοξο ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες ώστε η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα φέτος. «Πόσο γρήγορα θα το πράξει; Δεν νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε μια ταχεία πτώση των επιτοκίων», συμπλήρωσε πάντως η Γκεοργκίεβα.

To 1% της Trade Estates απέκτησε η Jumbo

Μια συναλλαγή, γνωστή μόνο στους χρηματιστηριακούς κύκλους, αποκαλύφθηκε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα της Jumbo της χρήσης του 2023. Ο όμιλος Jumbo, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του Απόστολος Βακάκης, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates (της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis) αποκτώντας το 1% αυτής. «Η απόφασή μας ήταν ψήφος εμπιστοσύνης πως, εάν βελτιωθούν οι συνθήκες στην Ελλάδα, τότε έχουν λόγο να υπάρχουν αυτού του είδους οι εταιρείες. Και μπορεί προς το παρόν να μην φαίνονται οι προοπτικές, ωστόσο, όταν αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια τότε θα αποκτήσουν momentum. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Trade Estates, γι’ αυτό και λάβαμε την απόφαση να συμμετάσχουμε με ποσοστό 1% στο μετοχικό τους κεφάλαιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο και εμπορικής συνεργασίας, δηλαδή μίσθωσης χώρων στα εμπορικά πάρκα που αναπτύσσει η Trade Estates τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ ακριβοί για εμάς». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή