Κ. Χατζηδάκης: Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κ. Χατζηδάκης: Η ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες. Τι είπε για χρέος, οικονομική κρίση και ρυθμό ανάπτυξης

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεντεύξεις στο Bloomberg και στο CNBC παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η λέξη «κλειδί» για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα.

Στις συνεντεύξεις, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην Ουάσιγκτον για τις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ελληνας υπουργός παρουσίασε την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ως προς την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Αναφέρθηκε στις επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και στην επιτυχία των διαδικασιών αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.

«Περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε., ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη».

«Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την έκθεση Λέτα, την έκθεση Nτράγκι που θα δημοσιευθεί τους επόμενους μήνες, να προχωρήσουμε με τον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς της ενιαίας αγοράς και να εξετάσουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς που αφορούν σε κοινές προμήθειες σε συγκεκριμένους τομείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν ωφέλιμο και για την Ελλάδα, τονίζοντας, ωστόσο, πως «ανεξάρτητα από τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, εμείς θα συνεχίσουμε με το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις».

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που αμερικανικοί κολοσσοί, όπως οι Pfizer, JP Morgan, Cisco, Google, Amazon, Microsoft, αποφάσισαν μετά από πολλά χρόνια να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα ή να επενδύσουν για πρώτη φορά στη χώρα», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι 5πλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, «παρά τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές».

Υποστήριξε ότι αυτό υποδηλώνει την επιτυχία στο μείγμα πολιτικής, «που έχει βασιστεί σε δύο πυλώνες. Δημοσιονομική πειθαρχία και φιλοεπενδυτική προσέγγιση».

Για το χρέος

«Υπάρχει εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει καταγράψει την πιο μεγάλη μείωση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας προκειμένου να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν δει κανείς τις μελέτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται ότι αποδέχονται ότι υπάρχει ορατή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και φυσικά μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας τα τελευταία 4,5 χρόνια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη».

Οικονομική κρίση

«Η χώρα την περασμένη δεκαετία είχε μία πολύ δραματική εμπειρία, αλλά μάθαμε το μάθημά μας. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να μειώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι και να πετυχαίνουμε ορατά αποτελέσματα. Φυσικά υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Ωστόσο, δική μας προτεραιότητα είναι η ελληνική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και την ευελιξία που δόθηκε σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη τόνισα ότι ανεξάρτητα από τους κανονισμούς, η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας. Και αυτό γιατί, εκτός της επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε και επιτήρηση από τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές».

Τράπεζες

«Οι τράπεζές μας πλήρωσαν στο παρελθόν τα λάθη του κράτους αλλά πλέον προχωρούν μπροστά. Πρόσφατα είχαμε τέσσερις διαδικασίες αποεπένδυσης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας που ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία. Ηταν ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές και την αγορά στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Αμυντικές δαπάνες

«Η Ελλάδα δαπανά ήδη το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μετά την Πολωνία. Αρα έχουμε πιάσει τους στόχους που είχαν τεθεί και θεωρώ ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς».

Ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ

«Ως Ευρώπη δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων και θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πιστεύω πραγματικά ότι, δεδομένων των διεθνών αναταράξεων, Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι “καταδικασμένες” να συνεργαστούν. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, δεν το υποτιμώ, ωστόσο έχουμε πολλά κοινά, κοινές αξίες και σε ένα βαθμό και τα ίδια συμφέροντα. Αρα πρέπει να συνεργαστούμε και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT