Κωστής Χατζηδάκης: «Συνεχίζουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας»

Κωστής Χατζηδάκης: «Συνεχίζουμε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας»

Πειθαρχία και φιλοεπενδυτική πολιτική είναι το δίπολο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας, ανεξάρτητα από τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα του Bloomberg και του CNBC στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις εργασίες της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, την πειθαρχία αυτή επιβάλλει –εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– και η επιτήρηση από τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη δραματική εμπειρία της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, λέγοντας ότι «μάθαμε το μάθημά μας». Φυσικά, επισήμανε ότι υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρει και η Ευρώπη από την κρίση. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αυτή η κυβέρνηση, είπε, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να μειώσει ακόμη περισσότερο την ανεργία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι και να πετυχαίνουμε ορατά αποτελέσματα, είπε.

Δημοσιονομική πειθαρχία και φιλοεπενδυτική πολιτική είναι το δίπολο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη και αυτό έχει εξασφαλίσει έναν ρυθμό ανάπτυξης πενταπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρά τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μίλησε και για την ανάγκη μιας περισσότερο αποτελεσματικής Ευρώπης, με άξονα την ανταγωνιστικότητα. Εκανε ειδική αναφορά στην έκθεση Λέτα και την αναμενόμενη έκθεση Ντράγκι, λέγοντας ότι πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον τρίτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, να βελτιώσουμε τους μηχανισμούς της ενιαίας αγοράς και να εξετάσουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς που αφορούν κοινές προμήθειες σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα ήταν φυσικά ωφέλιμο και για την Ελλάδα, ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ίδιο μείγμα πολιτικής, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς αυτό είναι το μυστικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε. Και πρόσθεσε πως είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι που αμερικανικοί κολοσσοί, όπως οι Pfizer, JP Morgan, Sisco, Google, Amazon, Microsoft αποφάσισαν έπειτα από πολλά χρόνια να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα ή να επενδύσουν για πρώτη φορά στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή